O expoziție de pictură ce reprezintă ADN-ul neamului românesc / GALERIE FOTO

0
111

Galeria de Artă a Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Drochia, va găzdui timp de o lună expoziția unicală de pictură, care a fost vernisată de discipolii Școlii de Arte Plastice din orașul Drochia, director Iurie Cucuietu, profesoară  Inga Tomasevici, care-și așteaptă cu drag vizitatorii, până pe 17 iulie curent.

Autorii acestor lucrări au fost în repetate rânduri câștigătorii mai multor concursuri raionale și naționale, dar și participanți în cadrul diverselor evenimente culturale, reușind să câștige aprecierea celor îndrăgostiți de artă.

 Expoziția de pictură cu genericul  „IA- ADN-ul neamului românesc” reprezintă o variată colecție de lucrări, diversă ca tehnică și suport de lucru, fiind executate în ulei pe pânză, acril pe pânză și guaș pe hârtie. Lucrările expuse reflectă subiecte precum folclorul, obiceiurile, tradițiile și costumele naționale, ce sunt parte din istoria noastră și reprezintă comori inestimabile, care ne definesc ca popor.

Începând cu 26 iunie curent, expoziția s-a bucurat de sute de vizitatori: atât locuitori ai raionului Drochia din cele mai diverse domenii de activitate și categorii de vârstă, profesori, elevi, oaspeți și personalități marcante din România, cât și reprezentați ai administrației publice locale și reprezentanți ai Diasporei, reveniți la baștină din toate țările lumii, care s-au arătat a fi interesați de inestimabile opere de artă, ce reprezintă simbolul națiunii noastre – IA – ADN-ul neamului românesc.

Fiind ghidați de neobosita și talentata profesoară Inga Tomasevici, discipolii au pus pe pânze nu numai tradiția în culori, dar au făcut-o cu mult suflet, măiestrie și dragoste, acestea fiind simțite în fiecare contur. Printre cei care au demonstrat talent irevocabil și măiestrie profesională sunt elevii: Arina Cebotari, Ana Chelan, Andreea-Maria Ghișușca, Nichita Jolobnițchi, Ana-Maria Juric, Daniela Macovei, Alexandra Moldovan, Sofia Moraru, Omina Nazarov, Ilaria Porcescu, Ionela Posțanu, Andreea Samsonov și Daria Vacaru.

Ia este un mijloc de promovare și veșmântul de podoabă al identității noastre, ce povestește o istorie a timpului trecut, încercând să-și găsească locul în prezent, fiind principala piesă din componența costumului tradițional românesc. În jurul iei se conturează, în mod extrem de plăcut, celelalte elemente ale acestuia. Toate laolaltă, într-o armonie cromatică dar și ornamentală, alcătuiesc unicitatea costumului popular.

Dacă analizăm ia tradițională, vom găsi, frumos și unic conturate, simboluri profunde, elemente ce vorbesc despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană sau etape din existența unui popor întreg. Vorbesc despre divinitate, dar și despre legătura minunată dintre om și natură, despre lupta dintre bine și rău, o luptă permanentă în care triumfă întotdeauna binele. Vorbesc despre iubire și respect, despre HORA românească, ceea ce ne creează un puternic sentiment de înrudire, despre momente vesele și frumoase ale vieții, despre familie și valorile acesteia. Vorbesc nu numai despre viață ci și despre moarte, despre trecerea spre lumea de dincolo, despre succesiunea anotimpurilor, despre trecut și viitor.

Pentru români, ia tradițională este și trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar și o caracteristică a viitorului nostru cultural.

Expoziția vernisată va aștepta pe toți cei îndrăgostiți de frumos până pe 17 iulie curent, în Galeria de Artă a Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă, ce va întregi lădița cu zestre a neamului și va rămâne o filă memorabilă în cartea de vizită a culturii drochiene.

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentDescoperire revoluționară în știință: Cercetătorii pot face celulele grase să ardă calorii
Articolul următorPetrece vara într-un mod creativ la Biblioteca Municipală „M. Sadoveanu” din Soroca / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.