O carte despre și pentru UNIRE

0
110

Sava Bogasiu sau Părintele Milea — un nume deja cunoscut de soroceni— este un mare și sincer prieten al Centrului de Informare și Documentare „Mihail Sadoveanu” din orașul Soroca. În colecțiile centrului și ale filialelor sale își au locul lor mai multe din operele Domniei sale: „Basarabia în versuri”, „Credința și demnitatea sfinților Brâncoveni în fața morții”, „Gânduri printre rânduri”, „Grigore Vieru, luceafărul de peste Prut al limbii române”, „Mărturii în lumina dreptei credințe”, „O zi din viața unui preot”, „Ultima noapte a sfinților Brâncoveni” și altele.

Și iată acum, în pragul aniversării Marii Uniri de la 1918, Sava Bogasiu este din nou prezent la Soroca prin cartea sa „ABECEDARUL MARII UNIRI” — o carte, zic eu, așteptată de publicul cititor de la Soroca, o carte venită la timpul și în locul potrivit. Volumul este o privire asupra istoriei împlinirii visului de secole — făurirea statului național unitar român la 1 decembrie 1918. Istoria națională și jertfa de sânge a înaintașilor pentru realizarea României Mari trebuie să fie reamintite permanent copiilor noștri, pentru a le inspira sentimentul mândriei și al responsabilității naționale.
Lucrarea părintelui Mihai Milea (pseudonimul literar — Sava Bogasiu) nu se adresează doar copiilor, deși, aparent, așa s-ar părea. Ea se adresează și tinerilor, și adulților deopotrivă, într-o lecție de istorie aplicată, un demers inedit, care pune în pagini meșteșugite, atent lucrate, o adevărată enciclopedie culturală. Cititorul va găsi aici informații din diferite domenii: literatură și artă, istorie și geografie, politică și religie — totul într-un cadru de autentic spirit național și de o imensă iubire față de tot ce-i românesc. Cu elemente apropiate unei predici despre iubirea de țară, limbă și neam, autorul le vorbește tuturor celor care trăiesc și simt românește și credem că urmărește a aduce în viețile cititorilor acum, în prag de centenar, binecuvântarea pe care obișnuiește să o transmită celor care-l întâlnesc: Bucurie.
Cartea o puteți găsi pentru lecturare în colecția CDI, în biblioteca nr. 4 a microraionului Soroca Nouă și la filiala nr. 2 a CDI din dealul orașului.

Emilia Evdochimov, CDI „M. Sadoveanu”, oficiul fonduri


Articolul precedentZiua lucrătorilor din învățământ – sărbătorită cu suflet la Soroca
Articolul următorÎn premieră, cuplurile de pedagogi au fost premiate la sărbătoarea profesională
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.