Mpay în educație: în curând va fi creat un cont destinat donațiilor pentru instituțiile de învățământ general

0
241

Toți părinții și persoanele care doresc să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de studii ale elevilor  vor putea să contribuie financiar online, în mod transparent și benevol. Pe platforma Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay va fi creat un cont destinat donațiilor pentru instituțiile de învățământ. Cel puțin această acțiune este  prevăzută în Planul sectorial anticorupție, elaborat și aprobat de Ministerul Educației (MEC) în luna aprilie a acestui an. Necesitatea creării acestui mecanism rezultă din situația existentă în instituțiile de învățământ unde activează asociațiile de părinți și comitete părintești care colectează resurse bănești și nu asigură o transparență a acestora. Experții spun că introducerea unui sistem online de donații ar putea reduce fenomenul de plăți informale în instituțiile de învățământ general.

Mpay și pentru donații…

În luna aprilie a acestui an a fost aprobat Planul sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anul 2024. În document sunt incluse trei priorități trasate de MEC:  reducerea fenomenului de plăți informale în instituțiile de învățământ general;  reducerea incidenței fraudei academice în instituțiile de învățământ; alinierea codurilor de etică din domeniul educației la standardele europene și creșterea gradului de pregătire a cadrelor didactice pentru promovarea educației anticorupție.

Ministerul Educației își dorește să descurajeze părinții să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de studii ale elevilor prin metode ilicite, oferind o alternativă – sistemul electronic de plăți Mpay. Rodica Brăguța, șefa Direcției Juridice și Resurse Umane de la Ministerul Educației a declarat că această activitate va avea și o campanie de informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice privind implementarea acestui mecanism de donare. „Este foarte important ca acest proces să devină unul transparent, atât pentru instituția care recepționează donațiile, cât și pentru cei care o fac. În nici un caz, donațiile nu ar trebui să influențeze situația școlară a copilului”, a mai declarat aceasta. Rodica Brăguță a specificat că în prezent este în proces de elaborare a planului de realizare a sistemului de plăți online.

Reprezentanta Ministerului a mai afirmat că în prezent se desfășoară din ce în ce mai multe activități de instruire, care oferă posibilitatea de a fi în legătură permanentă cu elevii și profesorii, dar și cu părinții.

Cine va asigura transparența resurselor financiare?

Pe de altă parte, Ala Revenco, președinta Asociației „Părinți Solidari” a subliniat faptul că autoritățile trebuie să desfășoare activități de prevenire și combatere a corupției în sistemul educațional într-un mod gradual, deoarece există riscul ca acest sistem online de plăți să nu fie eficient.  „Faptul că acest sistem de donații va avea un regulament, va crește transparența acestor resurse financiare, dar aceasta se va întâmpla la etapa finală. Pe noi cel mai mult ne deranjează lipsa unor măsuri eficiente de combatere și sancționare a acestor fonduri existente. Astfel sistemul de donații prin Mpay ar putea deveni a treia metodă de a da bani în instituție”, a explicat Ala Revenco.

Totodată experta susține că la nivel de elaborare de legi, autoritățile se descurcă, însă sunt rezerve la etapa de implementare a acestora, făcând trimitere la modificările legislative prin care se sancționează atât cel care oferă, cât și cel care dă foloase. „De opt ani, de când încercăm să mișcăm lucrurile din loc în domeniul educației, eu nu cunosc nici un caz de sancționare a unui manager de instituție publică de învățământ, cu toate că noi toți știm că în Chișinău sunt taxe de intrare, mai ales la grădinițe”.

Referitor la modificarea legislației, Rodica Brăguța este de părere că există un progres evident pentru că avem un articol în Codul Contravențional care sancționează faptele de instigare a colectărilor de bani. „În anul 2022, când a intrat în vigoare acest articol, a fost aplicată o amendă unui părinte pentru instigare la colectare de bani, iar în 2023 vorbim deja de 19 cazuri raportate de colectare ilegală a mijloacelor bănești, dintre care în patru cazuri au fost implicați angajații din sistemul educațional, afirmă șefa Direcției juridice și resurse umane de la Ministerul Educației. „Implicarea în colectările ilegale de bani este incompatibilă cu funcțiile educaționale”, a mai adăugat ea.

Reprezentanta Ministerului a explicat că  în cazul sistemului de donații online, se asigură o transparență a resurselor bănești și bunurilor care sunt donate instituțiilor, fiindcă toate sunt luate la evidența contabilă.

Ce prevede legea?

Articolul 315 din Codul Contravențional al Republicii Moldova îi sancționează și pe cei care primesc recompense și foloase materiale, dar și pe cei care colectează sau instigă la aceste colectări. Părinții pot raporta cazurile de estorcări de bani în instituțiile de învățământ apelând la Linia Națională Anticorupție, gestionată de Centrul Național Anticorupție, numărul de telefon 080055555, serviciu gratuit, disponibil 24/24, 7 zile pe săptămână.

Natalia Dabija

Transparency Internationa-Moldova


Articolul precedentInvestiția Ta Ideală în Imobiliare cu Suportul Observatorului de Nord!
Articolul următorCopiii din grupele pregătitoare de la IET ”Cheița de Aur” au spus ”Adio, grădiniță” / GALERIE FOTO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.