Moldovenii ar putea achita un tarif de minim 13 lei pentru gaz, la iarnă

0
185
Sursa: Moldpres.md

Consiliului Energocom s-a întrunit în ședință, la care a examinat situația privind stocurile de gaze naturale pentru perioada rece a anului, scrie stiri.md 

 „Sper că în foarte scurt timp vor fi procurate la prețuri bune cantități de gaz suficiente. Această tranzacție este decisivă pentru micșorarea tarifului pentru consumatori finali”, a anunțat Alexandr Slusari, membru al Consiliului de observatori de la Energocom.

„Din păcate, gazul scump, procurat în volume excecive în iarna 2022/2023, continuă să influențeze negativ piață internă. În urma scăderii consumului și migrării mai multor clienți industriali, MoldovaGaz 4 luni la rând micșorează semnificativ cantitățile procurate de facto de la Energocom, comparativ cu cererea inițială. De exemplu, pentru luna septembrie concernul, afiliat Gazpromului, a solicitat inițial 37 mil m3, după ce a redus acest volum până la 20 mil sau cu peste 50%.

Așadar, se întinde perioada folosirii gazului, achiziționat la prețuri exagerate pe banii publici. Moldova plătește scump pentru incompetența anterioară în domeniul energetic, la nivelul guvernamental.

Am informația și pentru cei, care continuă să cânte osanale MoldovaGaz și să spună că cel mai ieftin gaz vine de la Moscova, doar că autoritățile special nu acceptă procurarea metanului de acolo. Toată secta Gazpromului și restul societății trebuie să cunoască faptul că prețul prognozat pentru noiembrie-decembrie 2023 de la acest concern pentru Moldova va oscila între 750 și 800 dolari pentru 1000 m3, ceea ce corespunde unui tarif de peste 20 lei. În același timp, Energocom, cumpărând gaz acum de pe piață, întreprinde toate eforturile posibile pentru diminuarea tarifului până la aproximativ 13 lei pentru toată perioada rece. Care vrea să plătească mai mult pentru gaz din dragoste față de Moscova, два шага вперёд!”, a scris Alexandr Slusari.

În perioada iunie-iulie curent, în baza solicitărilor S.A. Moldovagaz, S.A. Energocom a desfășurat mai multe licitații în cadrul cărora a achiziționat din surse financiare proprii cca 300 mil. m3 de gaze naturale. O parte din acestea sunt destinate pentru consum curent, iar cealaltă parte au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina, urmând a fi utilizate în sezonul rece 2023-2024.


Articolul precedentHoroscop zilnic duminică, 3 septembrie 2023. Fecioarele vor avea parte de numeroase obstacole
Articolul următorO asistentă medicală din Soroca a pus pe roate o afacere cu albini
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.