Maternitatea din Soroca, între trecut și viitor (GALERIE FOTO/VIDEO)

0
738

Centrul perinatal din Soroca nu a mai fost renovat capital de 25 de ani.

Aici vin să nască femei din raioanele Soroca, Drochia și Florești. Despre condițiile pe care le găsesc la maternitate, beneficiarele spun că sunt precare. Unele se plâng de paturile incomode, altele de starea băii și a viceului. Până când, autoritățile doar planifică renovarea a câtorva secții, printre care și a maternității.

Veronica Eremița
Veronica Eremița

Veronica Eremița a avut o naștere ușoară, care nu a durat mai mult de o oră. La maternitatea din Soroca a născut și primul ei copil. “Aici am avut parte de specialiști buni. Nu pot spune că condițiile sunt cele mai rele, dar se poate și mai bine…”, afirmă femeia. O altă soroceancă, Cătălina, care de asemenea a născut la această maternitate zice că: “condițiile într-adevăr lasă de dorit. Elementar nu există un duș pentru mame”.

Nu sunt resurse financiare suficiente pentru a înlocui toate geamurile
“Porțile” care duc spre sala de nașteri

Aurelia Gîrdea ne-a și arătat salonul în care a fost internată. Pe peretele de lângă pat, unde își alăpta copilul, se observa cu ochiul liber pe alocuri lipsa teracotei. Până aproape de pod, salonul este îmbrăcat în aceste plăci, care nu mai arată la fel de bine ca înainte. „Ne dorim condiții mai bune, dar dacă nu avem încotr-o, naștem acolo unde avem posibilitate. În asemenea împrejurări, când și podeaua, și ușile trebuie schimbate, este neplăcut. Te poți ușor îmbolnăvi, tu și copilul”, spune tânăra mamă.

Autoritățile medicale recunosc că centrul are nevoie de investiții și de a fi adaptat la noile cerințe din domeniul sănătății, acesta fiind un spital de tip vechi. După o vizită scurtă în sala de nașteri, Angela Molea, șefa secției, a menționat că, deși utilajul medical este învechit, maternitatea dispune de tot necesarul pentru a primi nașterile.

Sala de nașteri a maternității
Sala de nașteri a maternității

Angela Molea
Angela Molea

În cazul unor complicații în perioada sarcinii, femeile din Drochia și Florești sunt îndreptate să nască la Soroca.

Atunci când situația este mai gravă, se apelează la centrele medicale din Bălți sau Chișinău. “În anul curent, din numărul total de nașteri, 111 au avut loc prin cezariană. De asemenea, au fost 24 de nașteri premature, comparativ cu 26 în 2016. Decese intranatale și neonatale precoce nu am avut. În schimb, avem nașteri cu deces antinatal”, susține șefa centrului, Angela Molea.

În prezent maternitatea are circa 50 de angajați, dintre care patru medici lucrează în ture, iar restul la zi. Șapte medici dețin categoria superioară.

Condiții de internare pentru femeile gravide

Maternitatea are la dispoziție 25 de paturi. Saloanele sunt prevăzute pentru patru și doar câteva pentru două persoane. Unele din ele au și baie.

Unul din saloanele pentru două persoane
Astfel arată veceul în unele saloane, care sunt dotate cu baie separată

Acestea potrivit medicilor nu corespund cu normele înaintate de Organizația Mondială a Sănătății. “Camerele ar trebui să fie mai mici, iar sala de nașteri să se afle lângă ele”, susține Molea. Cât despre mese, gravidele și proaspetele mămici sunt alimentate de trei ori pe zi. Directorul interimar al spitalului, Angela Rusnac, confirmă faptul că meniul este format conform normelor înaintate de Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, bucatele sunt preparate în vase care în mare parte nu au fost înlocuite dea lungul timpului, ciorba, spre exemplu, este încălzită în căldări.

Locul unde mamele iau masa

Șefa centrului a specificat că beneficiarele sunt deservite în baza poliței de asigurare și nu plătesc nimic în plus. Serviciile maternității sunt contra plată doar în cazul în care persoana nu are viză de reședință sau este cetățean străin. In aceste cazuri, prețul ajunge până la 1600 de lei pentru o operație normală și peste 2000 de lei în caz de cezariană.

Spitalul este echipat din donații

Nina Spoialo
Nina Spoialo

Directorul medical al spitalului, Nina Spoialo, susține că, de regulă, copiii se nasc de la 32 de săptămâni și cântăresc peste 2000 de grame. “Sunt situații când copilul se naște mai devreme. În aceste circumstanțe, avem Secția de terapie intensivă pentru copiii născuți prematur și nou-născuți cu diverse patologii. Suntem dotați cu aparate care au fost aduse cu 17 ani în urmă, prin intermediul unui proiect finanțat de japonezi, care ne permite să acordăm ajutorul necesar acestor copii”, relatează specialistul. Atunci când starea copilului se agravează, el este transferat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

O mare parte din tehnica care se găsește la centru a fost obținută din donații și prin intermediul proiectelor naționale și celor finanțate de peste hotare. În luna

Tatiana Bordian
Tatiana Bordian

septembrie, maternitatea a primit trei incubatoare din partea Consiliului Județean Buzău, România. Directorul medical ne-a împărtășit și despre o vizită recentă a unei delegații din Olanda, de unde urmează a fi primită tehnică medicală pentru dotarea sălilor de operație. Cât despre acest aspect, Tatiana Bordian, medic categorie superioară, consideră că utilajul medical trebuie periodic înlocuit, iar aici donațiile sunt mai mult decât binevenite. “Cea mai mare necesitate a maternității este la moment reparația capitală. Se întâmplă să avem cazuri foarte grave. Avem o responsabilitate foarte mare față de mamă și făt”, zice Tatiana Bordian.

Potrivit medicului, ceea ce ține de patologii și îmbolnăvirile între nou-născuți, acestea au scăzut în ultimii ani.

 

Condiții diferite în spitalele de peste hotare

Ludmila Talmazan
Ludmila Talmazan

Acum doi ani, o altă mamă, Ludmila Talmazan a ales să nască la Soroca, după ce a avut o asemenea experiență la maternitatea nr.2 din capitală. Se aștepta să găsească însă, după 10 ani, alte condiții. „Nu pot uita acele paturi pe spirale, în care mă cufundam cu tot cu bebeluș. Pentru mamele care nu pot alăpta în poziția de șezut, imediat după naștere, le este greu să alăpteze într-un pat incomod. Pe atunci era criză de preparate medicale în spitale. Având asigurare medicală, am fost nevoită să procur din farmacii absolut totul, inclusiv și ceea ce trebuia să fie oferit de maternitate. Nu știu care este situația în prezent”, spune ea.

Sală de nașteri a unui spital din Italia

După o vizită recentă la o maternitate din Italia, soroceanca a rămas impresionată de nivelul de deservire și posibilitățile de acolo. Pe lângă faptul că totul este curat și steril, ea a remarcat paturile, care sunt foarte confortabile pentru femeile care abia au născut. Totodată, baia este adaptată la nevoile unei femei însărcinate.

Holul unei maternități din Italia, plăcut pentru mame și copii

Prima secție care va fi renovată până la finele anului

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, consilierii raionali s-au arătat interesați de starea spitalului, ne-a spus Angela Rusnac, directorul interimar al Spitalului raional Soroca. Este planificată modernizarea a patru secții, printre care a maternității. Până în prezent au fost găsite resurse financiare pentru renovarea Secției Traumatologie.

Lucrările de proiectare au început din această vară. “Am lucrat asupra replanificării saloanelor și a băii, sistemelor de ventilare, electricității și dotarea acestora cu apă caldă. În acest proces au fost antrenați medici, șefi de secție și specialiști. Avem devizul de cheltuieli, urmează să întocmim caietul de sarcini și altele”, transmite Angela Rusnac.

La moment, autoritățile sunt preocupate de identificare resurselor financiare pentru a începe lucrările de reparație și în celelalte secții. Investițiile ajung în total până la 6 mln. de lei. O parte din cele necesare spitalului vor fi acoperite în baza donațiilor externe.

Directorul interimar a precizat că spitalul nu are fonduri proprii pentru reparații. Principala sursă de finanțare a instituției medicale este Compania Națională de Asigurări în Medicină, urmată de serviciile contra plată, administrate în afara programului unic și Consiliul raional Soroca. Astfel, din suma totală, 55% revine salarizării personalului, iar restul procentelor fiind utilizate pentru procurarea medicamentelor, produselor alimentare și regie.

Sala de travaliu, dotată cu paturi și saltele noi

Maternitatea nu poate concura cu instituțiile medicale private

Despre cerințele și așteptările beneficiarelor, Angela Rusnac este de părere că fiecare femeie are dreptul să aleagă singură locul unde va naște. “Ea trebuie să aibă încredere în medic și în moașă. În acest fel, chiar și în condiții neprielnice, nașterea va fi fiziologică. Pe viitor vom crea condiții pentru a fi mai atractivi și competitivi”, spune șefa spitalului, care este optimistă în această privință. La ora actuală susține că maternitatea nu poate concura cu centrele private, mai ales cu cele de peste hotare. “Acolo femeile gravide pot naște în bazine cu apă sau la domiciliu. Noi nu avem astfel de posibilități. Vom asigura femeile cu alte metode și practici implementate în țara noastră”, zice specialista.

Salonul pentru nou-născuți

Cât despre cazurile de luare și dare de mită, a remarcat că nu discută la acest subiect. “Este afișat în incinta instituției și am anunțat colectivul, inclusiv și pacienții, despre faptul că mituirea este interzisă și se pedepsește conform legii. În cazul în care au parte de astfel de situații, trebuie să se adreseze la organele de resort”, declară Rusnac.

Faptul că este planificată alocarea de bani pentru repararea a patru secții ale spitalului ne-a confirmat și Lora Lisnic, șefa Direcţiei Generale Finanţe a Consiliului raional. Până în prezent consilierii au votat doar pentru renovarea uneia din acestea, care va fi reparată până la finele anului curent. “Sunt perfectate devizele de cheltuieli. Vor fi investite 412 mii de lei, inclusiv ajutoare umanitare”, spune Lisnic.

Cu 10 ani în urmă, la Centrul perinatal din Soroca erau primite peste 2500 de nașteri anual. În prezent numărul acesta a scăzut mai mult de jumătate. În anul 2015 la maternitate s-au născut 890 de copii, iar anul trecut 884.

Numărul de nașteri înregistrate pe parcursul a 3 ani/ Sursa: Centrul perinatal din Soroca
Numărul de nașteri de nou-născuți bolnavi înregistrate pe parcursul a 3 ani/ Sursa: Centrul perinatal din Soroca

P.S.

Redacția noastră a plasat un fragment din acest material pe site-ul observatorul.md, invitând cititorii la lecturarea articolulu. Subiectul a provocat un mare interes la cititori, iar  reacțiile nu au întârziat să apară și pe rețelele de socializare, unde cetățenii s-au expus în privința condițiilor de la Centrul perinatal, din cadrul Spitalului raional Soroca. Iată câteva dintre acestea:

Sursa: Grupul public “Soroca sunt eu” / Facebook.com
Sursa: Grupul public “Soroca sunt eu” / Facebook.com
Sursa: Grupul public “Soroca sunt eu” / Facebook.com

Moldova plus sanatate logo


Articolul precedentAflă cine va susține un concert la Soroca în această săptămână
Articolul următorSoroca în trecut şi prezent VIII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.