25 de femei vor beneficia de consiliere și consultanță psihologică grație proiectului „Women in power”: Abilitare pentru incluziune socială și influențarea deciziilor la nivel local”. Acesta are drept scop implicarea femeilor vulnerabile din raionul Florești în procesul de luare a deciziilor.
„În urma chestionării au fost identificate și ne propunem ca aceste 25 de femei din localitățile Florești, Gura Căinarului și Ștefănești să participe la un program de instruire complex. De asemenea, să participe la un program de consiliere și consultanță psihologică, iar 3 dintre aceste femei să fie angajate în câmpul muncii, 10 femei să fie înscrise la un curs de instruire propus de Direcția Forței de Muncă”, declară Inna Rîbalchin, director de proiect.
„Organizația noastră este creată din 2005 și noi ne-am ocupat de problemele și susținerea socială și psihologică a copiilor cu dizabilități. Pe parcursul anilor eu am înțeles, eu am lucrat cu mamele copiilor. Vreau să vă spun că ideea aceasta a pornit încă de atunci. Eu am înțeles că copilul este fericit chiar dacă are ceva probleme de sănătate, numai dacă mama este fericită. Dacă în casă mama este fericită, atunci toată familia o să fie fericită”, menționează Snejana Bruma, președintele AO CDP „Ungherașul Fericirii”.
Experiența arată că femeile care își doresc cu adevărat o schimbare, reușesc să o facă.
„Un exemplu bun ca impact, ca femeie în procesul decizional – am o cunoscută bună care a început de la dădacă la grădiniță și acum este directoare”, spune Ludmila Zdraguș.
„Femeile sunt puternice, mai puternice decât credeți, din simplu motiv că suntem mame, dăm viață generațiilor și în spatele nostru ducem gospodăria, dar ne dezvoltăm și în plan profesional”, zice Victoria Pașa, Șefa Direcției servicii fiscale.
„Știu mai multe femei care ar putea să facă ceva pentru a ajuta societatea, dar găsesc scuze că nu pot, nu știu, nu au studii. Vrem să le dăm încredere că ele pot să ajungă cineva să ajute și alte femei să se dezvolte și să aibă un viitor mai sigur”, menționează Alina Briceag, asistent parental profesionist.
În cadrul proiectului au fost chestionate 135 de femei pentru a identifica cele mai importante probleme cu care se confruntă, iar soluționarea lor va fi discutată cu autoritățile publice locale.
„Primăria orașului Florești a fost mereu deschisă și venim cu tot suportul. Noi cunoaștem toată munca depusă de doamna Snejana și echipa AO „Ungherașul Fericirii” în alte proiecte. Le dorim succese și realizări frumoase”, declară primarul orașului Florești, Iurie Gangan.
Proiectul „Women in Power: Abilitarea pentru Incluziunea Socială și influențarea deciziilor la nivel local este realizat de către A.O. Centrul de Dezvoltare a Personalității „Ungherașul Fericirii”, în cadrul proiectului „Cetățeni activi- Comunități prospere” faza II, implementat cu suportul Fundației Est-Europene, din sursele Suediei și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
sursa: nordnews.md