În ciuda evoluției tehnologiei, mătura rămâne, în continuare, ustensila de curățare preferată. Aceasta a apărut pentru prima oară în anul 1490. De atunci și până în prezent, aceasta a fost nelipsită din casele românilor.
Însă, pentru că o folosim destul de des pentru a curăța tot felul de suprafețe, la un moment dat ajunge să se murdărească și să adune diverse bacterii. Din acest motiv, e necesar să o curățăm. Însă, aceasta nu este o sarcină ușoară.
Primul pas constă în lovirea ușoară a măturii de podea sau chiar de un perete. În acest fel, putem scăpa de scamele și resturile de mâncare care se adună în interiorul acesteia.
Dacă resturile nu au ieșit, atunci e necesar să frecăm mătura de pământ. Specialiștii recomandă să lăsăm mătura într-un vas cu apă caldă și fierbinte. În vas e necesar să adăugăm detergent de spălat vase.
Este recomandat să lăsăm mătura să stea în apă pentru 20-30 de minute. După ce trece timpul, e necesar să o lăsăm să se usuce în aer liber.
Alte metode de curățare a măturii
Dacă mătura este foarte murdară putem adăuga înălbitor sau amoniac în apa de spălat. Dacă nu avem aceste produse în casă, putem folosi și oțet. Pentru o curățare mai profundă, putem deșuruba peria de pe băț. Ulterior, peria se lasă într-un vas cu apă, iar bățul de mătură se dezinfectează.
Mătura ideală pentru curățenie
Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor subliniază faptul că igienizarea regulată a suprafețelor este un obicei care previne răspândirea microbilor, contribuind astfel la sănătatea familiei.
Pentru a avea o casă curată e necesar să fim atenți și la tipul de mătură folosit. Alege una cu peri drepți – se adaptează fără probleme la orice tip de pardoseală.
Apa,,,caldă și fierbinte”!?