De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că stomacul poate fi stimulat prin intermediul cafelei. Însă, cu toate acestea cafeaua poate interacționa, de asemenea, cu medicamentele pe care le luați. În acest sens, cafeaua poate modifica și viteza cu care acestea sunt absorbite în fluxul sanguin.
Specialiștii atrag atenția și susțin că dacă beți cafea în același timp în care vă luați medicamentele, aceasta poate afecta modul în care acționează pastilele. Acest lucru a fost scos la iveală în urma unui studiu realizat în 2020, când un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și modul în care acestea au fost afectate de cafea.
La acel moment, aceștia notau că îndrăgita băutură poate să „afectează în mod semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”.
Însă, nu toate medicamentele sunt afectate de consumul de cafea. Potrivit cercetătorilor, există zece tipuri de medicamente care nu ar trebui consumate alături de cafea.
Ce medicamente nu ar trebui ingerate cu cafea?
În încercarea de a feri oamenii de acest risc, cercetătorii au efectuat o listă cu medicamentele care nu ar trebui ingerate alături de cafea. Printre acestea se numără pastilele luate de persoanele care suferă de hipotiroidism. Această afecțiune apare când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian.
Potrivit specialiștilor, consumul de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament absorbită de organism. Astfel, medicamentul devine ineficient.
Nici medicamentele pentru răceală sau alergii nu ar trebui consumate alături de cafea. Există șansa ca simptomele precum neliniștea și incapacitatea de a dormi să crească.
Pe lista pastilelor care nu trebui luate cu cafea se numără și: andidepresivele, medicamentul pentru Alzheimer, cel pentru astm, osteoporoză și diabet.
sursa: playtech.ro