La ce vârstă ar trebui să aibă un copil un smartphone?

0
158
sursa: www.bing.com, Imagine generată de IA

Mai devreme sau mai târziu, toți copiii cer să li se cumpere un gadget. Este un smartphone cu adevărat necesar pentru un copil și de la ce vârstă poate să înceapă să-l folosească?

Beneficiile și daunele gadgeturilor 

Medicii și psihologii vorbesc adesea despre efectul distructiv al smartphone-urilor asupra copiilor. În 2018, dependența digitală a primit statutul de diagnostic medical oficial.

Sociologii numesc adesea generația mai tânără „nativi digitali”. Copiii de astăzi s-au născut în era Internetului. Cea mai mare parte a comunicării adolescenților are loc pe rețelele de socializare; smartphone-urile au înlocuit revistele, iPod-urile – cinematografele, iar memurile de pe internet au devenit un mod de a percepe realitatea. Acest lucru poate fi privit diferit, dar aceasta este realitatea în care reprezentanții Generației Z și Alpha cresc și vor trăi.

A încerca să protejezi un copil de tehnologie înseamnă să construiești un zid între el și generația lui. Este mult mai eficient să-l înveți să folosească un smartphone în mod conștient. Dar mai multe despre asta mai târziu, dar deocamdată există câteva exemple despre cum puteți beneficia de un dispozitiv mobil dacă este manipulat corect:

  • Comunicare video. Înțelegeți-vă să vă sunați unul pe celălalt prin video. Copilul se va putea distra cu diferite efecte și măști, iar tu vei vedea unde se află și ce se întâmplă în spatele lui.
  • Navigare. Învață-ți copilul să folosească hărți GPS și poți fi sigur: nu se va pierde într-o zonă necunoscută și va putea întotdeauna să-și dea seama cum să ajungă acasă.
  • Aplicații de dezvoltare. Multe programe educaționale și creative au fost dezvoltate pentru smartphone-uri. Cu ajutorul lor, poți să înveți o limbă străină într-un mod ludic, să înveți să desenezi și să dobândești cunoștințe în orice domeniu. 
  • Videoclipuri educaționale. YouTube conține un număr mare de videoclipuri științifice interesante despre istorie, geografie, artă, științe naturale și exacte. Arată-i copilului tău mai multe canale educaționale pentru tineret.

Jocuri de logica. Multe jucării mobile necesită puțină gândire. Astfel de puzzle-uri dezvoltă gândirea spațială și logică . Joacă-te cu copilul tău și arată-i că rezolvarea problemelor inteligente este mult mai interesantă decât trecerea prin niveluri monotone în jocurile ocazionale.

Cum să utilizați corect gadgeturile

Așadar, copilul a cerut să-i cumpere un smartphone. În primul rând, merită să te întrebi cum anume plănuiește să-l folosească. Este important ca copilul să înțeleagă: un smartphone nu este un indicator al statutului, nu este un atribut al unui adult și nu este o jucărie. Acesta este un lucru pur utilitar care servește unor scopuri specifice.

Discutați cu copilul dumneavoastră despre modul în care un smartphone poate fi util pe baza hobby-urilor sale și arată-i astfel de posibilități. De exemplu, aplicații pentru creativitate – cu ajutorul lor poți să desenezi schițe interesante, să înveți cum să creezi muzică electronică și chiar să înregistrezi propriul tău album rap.

Explica-i copilului tau ca ar trebui sa fie mereu constient de motivul pentru care ia un gadget si sa-i spuna despre consecintele negative pe care le aduce consumul pasiv de informatii.

Stabiliți reguli, de exemplu, să nu folosiți un smartphone în timp ce mâncați și să nu vă uitați la ecranul pe stradă și urmați-le singur. Exemplul personal este deosebit de important: este inutil să ceri unui copil să nu abuzeze de un smartphone dacă tu însuți nu-l lași din mâini.

La ce vârstă poate un copil să folosească un smartphone?

Experții americani în securitatea internetului intervievați de New York Times recomandă începerea utilizării smartphone-urilor nu mai devreme de 12-14 ani. Cu toate acestea, conform statisticilor, copiii primesc primele smartphone-uri mult mai devreme. Astfel, conform Institutului de Cercetare pe Internet în 2018, 74% dintre copiii ruși cu vârsta cuprinsă între 8-11 ani folosesc deja dispozitive mobile.

Dar, de fapt, nu vârsta este importantă, ci nivelul de conștiință. Când un copil devine suficient de mare pentru a i se încredința un lucru atât de serios, costisitor și potențial periculos depinde doar de el însuși.

Și totuși, un elev de școală primară nu ar trebui să-și cumpere un smartphone. Iar ideea nu este influența dăunătoare a Internetului asupra conștiinței emergente, ci faptul că viața unui dispozitiv în mâinile unui copil de șapte ani poate fi, din păcate, scurtă. Deci pentru această perioadă este mai bine să te limitezi la un telefon cu butoane. Cum să vă protejați copilul de informațiile nedorite.

Smartphone-urile moderne au o funcție de control parental care blochează accesul la aplicațiile cu un rating ridicat de vârstă. Motorul de căutare Google, precum și găzduirea video YouTube, au propriile lor „moduri sigure”, a căror activare exclude returnarea conținutului neadecvat pentru copii. Aplicațiile speciale de control parental oferă o funcționalitate mai largă – pot limita timpul de utilizare a dispozitivului, pot trimite părinților statistici despre site-urile pe care le-a vizitat copilul tău și pot urmări locația smartphone-ului folosind GPS. Cel mai important este să nu ascunzi copilului tău măsurile și restricțiile pe care urmează să le stabilești. Ca și în cazul siguranței fizice, menținerea siguranței în spațiul virtual este responsabilitatea părinților. Discutați împreună regulile și condițiile, explicați că nu interziceți și nu doriți să încălcați limitele personale, dar aceste măsuri și restricții sunt condiții necesare pentru siguranță.

Iată regulile de bază:

– Nu faceți clic pe bannere pop-up și pe link-uri dubioase . De regulă, acestea duc la site-uri frauduloase.

Restricționați accesul la aplicații . Nu acordați aplicațiilor acces la date personale, contacte, cameră și microfon decât dacă este absolut necesar.

Actualizați software-ul în mod regulat . Cu fiecare nouă actualizare, dezvoltatorii încearcă să elimine vulnerabilitățile din produsele lor.

– Folosiți parole puternice și unice pentru fiecare site și, acolo unde este posibil, activați biometria și autentificarea cu doi factori. Aceste măsuri de securitate vă vor proteja conturile împotriva piratarii.

– Publicați cât mai puține informații personale pe internet. Atacatorii le pot folosi în scopuri criminale.

– Nu acceptați cereri de prietenie de la străini pe rețelele sociale . În cel mai bun caz, veți fi inundat de spam, dar sunt posibile consecințe mult mai neplăcute.

– Utilizați un antivirus . Acest lucru vă va salva de consecințe neplăcute atunci când faceți clic pe un link viral sau deschideți un e-mail „infectat”.


Articolul precedentÎn astă seară vom afla cine va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2024
Articolul următorShibuya Sushi s-a deschis și la Soroca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.