JustConsult: Ce se schimbă pentru moldoveni după intrarea României în spațiul aerian și maritim Schengen? /PUBLICITATE

0
157

Intrarea României în spațiul aerian și maritim Schengen aduce beneficii considerabile pentru moldovenii cu cetățenie română. În același timp, au devenit mai stricte cerințele față de moldovenii care călătoresc în spațiului Schengen, inclusiv în România, cu pașaportul biometric.

Pedepsele pentru încălcarea regimului celor 90 de zile de ședere variază de la o amendă la deportarea imediată sau chiar interzicerea de acces a zonei Schengen pe o anumită perioadă de timp.

Începând cu 31 martie 2024, timpul petrecut de resortisanții țărilor terțe în România este considerat parte a celor 90 de zile (în orice perioadă de 180 de zile) autorizate pentru ședere în orice stat membru al spațiului Schengen. Cu alte cuvinte, perioadele de ședere pe teritoriul României vor fi cumulate cu cele petrecute pe teritoriul celorlalte state membre Schengen.

Această schimbare poate afecta cetățenii Republicii Moldova care nu au și cetățenia română sau a altui stat membru al UE, dar călătoresc frecvent în România și alte țări ale spațiului Schengen. De la 31 martie, cu cât mai mult stau aceștia în România, cu atât mai puțin au voie să stea în alte țări ale spațiului Schengen și invers, precizează comunicatul Ministerul Afacerilor Interne.

Pașaportul românesc – soluția pentru aflarea legală în UE

În același timp, deținerea actelor românești îi scutește pe moldoveni de amenzile aplicate pentru depășirea termenului de aflare în spațiul UE.

Un alt avantaj este că moldovenii cu pașport românesc se pot afla un termen nelimitat în UE, dar și să muncească.

Pentru a obține un pașaport românesc, moldovenii urmează să redobândească cetățenia română. Este un procedeu complex, care presupune mai multe etape și proceduri care trebuie urmate.

Procesul de redobândire cetatenie romana pentru moldoveni poate fi demarată în baza rudelor până la gradul III, care au fost născute până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari.

Urgentarea cetățeniei române prin judecată, ce presupune?

Dat fiind că Legea cetățeniei române nr. 21/1991 stabilește un singur termen legal prevăzut pentru examinarea dosarului de cetățenie română – de 5 luni, ANC poate fi acționată în judecată pe motiv că dosarul nu este soluționat în termenul stipulat în lege.

Este o procedură legală, prin care solicitantul de cetățenie, prin intermediul unui avocat, se adresează în instanța de judecată, pentru a-și apăra drepturile.

Persoana care acționează în judecată ANC trebuie să parcurgă toate instanțele – Tribunalul, iar apoi Curtea de Apel. Abia după ce este emisă hotărârea executorie definitivă, aceasta devine obligatorie pentru Autoritatea Națională pentru Cetățenie și este eliberat ordinul de redobândire a cetățeniei pentru această persoană.

Procedura de obținere cetățenie română prin judecată poate fi inițiată de orice persoană care se încadrează în cerințele legale pentru redobândirea cetățeniei române. Specificul procedeului este că avocatul poate să facă adresarea în instanță nu mai degrabă de 5 luni de la depunerea dosarului de cetățenie. Dacă mai luăm în calcul că întregul proces de parcurgere a celor două instanțe ocupă aproximativ un an, ordinul de redobândire cetățenie română poate fi emis în decurs de un an și jumătate – doi, față de 3-4 ani în regim standart.

Care sunt beneficiile dacă apelezi la JustConsult?

JustConsult este o companie juridică ce activează în acest domeniu de 21 de ani, acumulând în tot acest timp experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire cetățenie română și a perfectării actelor românești.

  • JustConsult asigură parcurgerea tuturor procedurilor conform legii. Garanția executării obligațiilor reprezintă contractul de prestări servicii, iar pentru fiecare serviciu achitat se oferă bon fiscal.
  • Colectăm actele de stare civilă, le aducem în concordanță și formăm  corect dosarul de cetățenie română;
  • Programăm în prealabil la Autoritatea Națională pentru Cetățenie și oferim transport tur-retur în România – confortabil și sigur;
  • Monitorizăm stadiul de examinare a dosarului de cetățenie română și anunțăm când este emis ordinul de soluționare a cererii;
  • Garantăm siguranța actelor și a datelor personale.

Dacă ai nevoie de ajutorul unei companii de încredere cum este JustConsult, alege serviciul necesar și completează formularul pe pagina justconsult.md. Sună acum 022 80 20 80

 


Articolul precedentA muncit ca să-și vadă împlinit, visul din copilărie
Articolul următorZiua ușilor deschise la Școala Profesională din Soroca / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.