ÎNTRE NISTRU ȘI PRUT: Muzeul Serviciului Vamal

0
69

ÎNTRE NISTRU ŞI PRUT
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns în Peştera Răposaţilor din Rudi, să te fotografiezi în vârful Turnului Eiffel, şi să nu cunoşti unde se află podul Eiffel din Ungheni, ori să schiezi în Munţii Alpi, dar să nu te fi căţărat măcar o dată pe stâncile milenare din Corjeuţi, Brânzeni sau Buteşti. În caz că cititorilor le va plăcea această rubrică, vom publica în ziar şi o hartă turistică pentru cei care vor să fie turişti la ei acasă.

Un muzeu tematic deosebit din Republica Moldova este şi cel al Serviciului Vamal, amplasat în municipiul Chişinău. Aici sunt expuse piese de numismatică, acte, armament şi diverse instrumente ale vameşilor.

Unele dintre acestea sunt încă de la apariţia primelor vămi pe Nistru în Moldova Medievală. Cele mai multe exponate au fost colecţionate de Petru Costin, colonel al Serviciului Vamal şi fondatorul muzeului. Acesta a început a colecţiona de la şapte ani stilouri, iar acum are zeci de colecţii tematice diverse. Domnul Costin, care este şi curatorul Muzeului Serviciului Vamal, colectează, identifică, cataloghează, conservează şi expune diverse obiecte şi artefacte ce prezintă un mare interes ştiinţific şi istoric. Uniformele expuse la Muzeul Serviciului Vamal fac parte din una dintre cele mai importante colecţii mondiale de acest tip, fiind în număr de peste 400.

Tot aici sunt expuse şi peste 400 chipiuri vamale din toată lumea, astfel, pe lângă specificul naţional al exponatelor, putem compara uniformele şi chipiurile cu cele din alte ţări ale lumii. Adesea steagurile, drapelele, stindardele, pavilioanele şi multe alte exponate de aici sunt expuse în alte ţări, fiind apreciate de cunoscătorii în domeniu, dar şi de amatori. Muzeul Serviciului Vamal este vizitat şi apreciat de diverse delegaţii şi unii oaspeţi de vază care ajung în Chişinău, inclusiv de ambasadorii altor state stabiliţi în Republica Moldova. Varietatea colecțiilor care ţin de la arheologie şi etnologie până la filatelie şi tehnologie impresionează pe cei care calcă pragul muzeului.

Cele peste 1200 de exponate de aici valorifică patrimoniul naţional prin prisma acestui serviciu care este prezent la noi de secole, chiar dacă a avut diverse forme şi denumiri.

Muzeul Serviciului Vamal de la Chişinău va împlini anul acesta 10 ani de la fondare, făcând deja parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale.


Articolul precedent18 MARTIE 1944: ziua eliberării sau ocupării oraşului Soroca?
Articolul următorZeci de hectare afectate anual de incendii
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.