Inspectoratul de Poliţie Soroca a postat pe pagina de Facebook a instituției un mesaj prin care atenționează cetățenii că ciupercile, chiar și cele comestibile, pot conține substanțe toxice. Iată mesajul oamenilor legii…
Atenționăm populația, că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar și cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) și care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziți, ori au degerat, pot conține substante toxice pentru organismul uman.
Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reușește să le distrugă, provocând astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.
Există și numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive și bune de consum.
Intoxicațiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană, cauzate de necunoasterea corectă a tipurilor de ciuperci.
⚕Simptomele intoxicației cu ciuperci, variază în funcție de specie, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație și se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpirație abundentă sau simptome asmatice destul de grave.
Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiștii de profil, recomandă populației să nu consume ciuperci cumpărate din comerțul stradal, sau culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebeasca pe cele comestibile de cele otrăvitoare, dar pentru care nu există garanția că sunt comestibile.
Se recomandă, deasemenea să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unități autorizate (depozite alimentare, magazine alimentare de profil sau din hiper și supermarket, unități de alimentație publică) unități în care se comercializează ciuperci cultivate în cooperării specializate cu această activitate și care prezintă o garanție pentru consumatori și înlătură riscul de îmbolnăvire.
În cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci se recomandă populației să se prezinte în cel mai scurt timp la Unitățile de Primiri Urgente din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanță.