Vă reamintim că, în perioada 20 martie — 30 aprilie, în raionul Soroca se organizează acțiuni de salubrizare și amenajare a localităților și a corpurilor de apă. În acest scop, autorităţile administraţiei publice locale de nivelul I elaborează programe şi planuri locale de organizare şi desfăşurare a acţiunilor de salubrizare şi amenajare a localităţilor care includ lichidarea gunoiştilor neautorizate, salubrizarea fâșiilor și zonelor de protecție a corpurilor de apă, salubrizarea şi amenajarea fântânilor și izvoarelor, amenajarea depozitelor de deșeuri municipale autorizate din localități conform cerinţelor sanitare şi ecologice, salubrizarea şi amenajarea cimitirelor, a căilor de acces la instituțiile publice, efectuarea lucrărilor de curăţire şi amenajare a terenurilor din spaţiile verzi şi fâşiile forestiere de protecţie, plantarea arborilor şi arbuştilor, completarea golurilor apărute în plantările din anii precedenţi.
Menționăm faptul că, desfășurând acțiuni de salubrizare, gospodarii nu trebuie să uite de regulile de protecție a mediului. Este interzisă și se amendează arderea resturilor vegetale (frunze, resturi de crengi, coarde de la vița de vie, iarbă uscată etc.). Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate cu amenzi de la 10.000 la 15.000 lei aplicată persoanelor fizice și cu amendă de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
Resturile vegetale trebuie compostate: rezervați un loc la capătul grădinii, instalați o ladă pentru compostare și depozitați acolo inclusiv resturi organice. De asemenea, nu este permisă arderea plasticului sau altor deșeuri adunate în procesul salubrizării. Sănătatea fiecăruia dintre noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm.
Inspecția pentru Protecția Mediului amintește: respectarea legilor și măsurilor de siguranță este esențială pentru a proteja atât mediul înconjurător, cât și sănătatea publică.