Încă nu v-ați lăsat de fumat?

6
1540

Ziua Naţională fără fumat este marcată, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, în scopul descurajării fumatului şi sensibilizarii populaţiei referitor la riscurile consumului de tutun, evidenţierii efectelor benefice ale renunţării la fumat asupra organismului… Anual consumul de tutun produce mai multe victime decât SIDA, abuzul de alcool şi droguri, accidentele rutiere, crimele, suicidul. Mai multe cercetări au demonstrat că copiii cu părinţi fumători suferă mai des cu afecțiuni ale sistemului respirator…

În Republica Moldova, conform ordinului Ministerului Sănătăţii nr.139 din 04.03.2016, a fost instituit serviciul de consiliere şi tratament pentru renunţarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelaţi linia verde 080010001 şi consultaţi www.imspdrn.md.

În a treia duminică din noiembrie este marcată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere. Această zi în anul curent s-a desfăşurat sub sloganul „Acţiuni fundamentale post-accident: Asistenţă Medicală, Investigaţii, Justiţie” şi a fost dedicată comemorării milioanelor de persoane ucise sau rănite în accidente rutiere, familiilor acestora şi comunităţilor şi omagierii echipelor de urgenţă, profesioniştilor din domeniul medical, poliţiştilor, celor care se confruntă zilnic cu consecinţele dramatice ale deceselor şi accidentelor rutiere.

Conform datelor OMS, aproximativ 1,25 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a accidentelor rutiere, principala cauză de deces în rândul tinerilor în vârsta de 15-29 de ani. Statisticele sumbre arătă că anual în lume accidentele rutiere provoacă moartea a peste 260 mii de copii şi rănirea altor 10 milioane. Mai mult de 2200 decese în trafic ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă viteza medie ar scădea cu „doar” 1 km/h pe toate drumurile.

Cel puţin 7500 decese ar fi putut fi prevenite, dacă nu s-ar fi consumat alcool de către conducătorii auto, implicaţi în accidente. Aproximativ 12400 de persoane aflate în vehicule au supravieţuit accidentelor grave datorită faptului că au purtat centura de siguranţă.

Centrul de Sănătate Publică Soroca


Articolul precedentVă invităm la consultare publică
Articolul următorSerghei Slutu: „În linii mari, anul 2016 pentru agricultori a fost mai bun”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.