În perioada sărbătorilor pascale cetățenii vor trece Prutul mai ușor 

0
104

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au convenit asupra unui set de acțiuni menite să accelereze trecerea frontierei comune în perioada sărbătorilor pascale. Măsurile, propuse de Vama moldovenească, sunt incluse într-un Plan comun de acțiuni semnat, astăzi, de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Ștefan-Cosmin Doliș, Vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale.

Printre principalele acțiuni putem enumera suplinirea numărului de personal în cadrul ambelor administrații vamale, utilizarea tuturor pistelor de control, indiferent de sensul de traversare, precum și sincronizarea acțiunilor cu reprezentanții structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră. În vederea asigurării unui schimb operativ de informații, documentul mai stabilește și desemnarea persoanelor de contact care vor face parte din grupurile comune de analiză de risc, fiind astfel eficientizată activitatea de efectuare a controlului vamal în baza principiului selectivității. ”Vama din Moldova va activa la capacitate maximă pentru a face față fluxului sporit de călători, specific acestei perioade. Ne-am mobilizat toate forțele pentru a degaja circulația în cazul unui flux sporit și voi merge să verific personal cum e asigurat acest lucru. Chiar de luni, voi verifica graficele de lucru revizuite, dar și listele cu echipele de intervenție pe care le-am creat în acest sens.”, a subliniat la acest subiect Vitalie Vrabie. La rândul său, Ștefan-Cosmin Doliș a declarat că: ”Vama română va asigura fluidizarea traficului prin agrenarea personalului necesar în punctele de frontieră, efectuarea unei analize de risc pentru desfășurarea unui control amănunțit atunci când este cazul și sprijiniți de autoritatea vamală din Republica Moldova, vom acționa acolo unde se constată că traficul transfrontalier  este îngreunat. În acest sens, vom mobiliza echipele mobile și canine pentru efectuarea controalelor operative.”

 Un alt subiect al întrevederii l-a constituit proiectul de modernizare a punctelor de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”. Părțile au raportat despre graful de implementare a proiectului și încadrarea în termenele agreate. Responsabilii de proiect din cadrul Vămii moldovenești au informat partea română despre etapele parcurse, inclusiv, despre constituirea echipei naționale de implementare. Următoarele acțiuni presupun semnarea contractului de finanțare, lansarea și desfășurarea tenderelor, precum și demararea propriu-zisă a lucrărilor de reabilitare. Potrivit estimărilor, acestea ar urma să înceapă cel târziu în toamna acestui an.

Amintim că, proiectul de reabilitare a celor trei posturi de frontieră este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.

70% din fondurile alocate părții moldovenești vor fi direcționate reconstrucției și extinderii postului vamal ”Sculeni”, care, odată renovat, va deveni cel mai modern post de la frontiera moldo-română. ”De rând cu aceste demersuri de modernizare, vom continua să promovăm și conceptul de control comun. Acest mecanism de cooperare transfrontalieră și-a demonstrat pe deplin eficiența în șase puncte vamale de la hotarul cu Ucraina, prin urmare, am certitudinea că reprezintă o soluție viabilă și pentru frontiera cu România.”, a punctat Vitalie Vrabie. De asemenea, conform celor agreate, părțile vor continua schimburile de experiență în mai multe domenii de interes comun. Unul dintre acestea se referă la implementarea noului formular al Documentului Administrativ Unic (SAD – Single Administrativ Document), Vama moldovenească urmând să preia experiența celei române în aplicarea acestuia. Noul formular va substitui Declarația Vamală în Detaliu și se va regăsi în cadrul noii versiuni a softului ”Asycuda World”.

(evenimentul.md)


Articolul precedentБаскетбол: Сорочане выиграли в Сынжерей и сделали еще один шаг к золотым медалям
Articolul următor„Звезды” из Раковэц выиграли Кубок председателя Сорокского района!
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.