Un accident de muncă mortal petrecut la sfârșitul anului 2022 la o Fabrică de concasare şi sortare a pietrişului din raionul Soroca, continuă să fie subiect de dezbateri judiciare. După ce un angajat a decedat în urma unor încălcări grave ale normelor de securitate, soția acestuia a deschis un proces împotriva angajatorului, solicitând despăgubiri substanțiale pentru pierderea suferită.
La data de 23 decembrie 2022, un operator al fabricii de concasare din Soroca a fost victima unui incident tragic, fiind strivit de un transportor în funcțiune. Potrivit raportului de expertiză și procesului-verbal întocmit de Inspectoratul de Stat al Muncii, cauzele accidentului includ deficiențe grave în respectarea normelor de securitate la locul de muncă, lipsa dotărilor corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor și instruirea insuficientă a personalului.
Accidentul a avut loc în condiții care au relevat deficiențe tehnice ale echipamentelor, precum lipsa unui sistem de oprire de urgență și absența semnalelor sonore înaintea pornirii utilajelor. Deși angajatul fusese instruit periodic, ancheta a indicat că acesta a încălcat normele de securitate, deplasându-se într-o zonă interzisă.
Soția victimei a intentat un proces pentru recuperarea unei indemnizații unice de deces, susținând că accidentul a fost cauzat de neglijența angajatorului. În cadrul procesului, compania a invocat că incidentul a fost rezultatul acțiunilor proprii ale angajatului, dar și că dotările fabricii corespund standardelor tehnice, conform unei expertize extrajudiciare. Totodată compania a contestat procesul-verbal emis de Inspectoratul de Stat al Muncii privind cercetarea accidentului de muncă, următoarea şedinţă urmează să aibă loc la 3 februarie 2025.
Instanța a decis ca agentul economic să-i achite văduvei 381062,40 (trei sute
optzeci și unu mii șasezeci și doi lei, patruzeci bani) lei cu titlu de indemnizație unică de
deces, suma de 69661,16 (șasezeci și nouă mii șase sute șasezeci și unu lei șaisprezece
bani) lei cu titlu de dobîndă de întârziere și suma de 8220 (opt mii două sute douăzeci) lei
cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică. Menționăm că acest caz evidențiază riscurile lucrătorilor din industriile grele, unde respectarea normelor de securitate devine o chestiune de viață și de moarte.
Hotărîrea este cu drept de apel la Curtea de Apel Bălţi prin intermediul Judecătoriei Soroca, în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii.