Guvernul a aprobat plafoanele maxime și prețurile compensate la energie, pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024

0
313

Guvernul a aprobat astăzi volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2023 – martie 2024.

Astfel, în cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 m3/lună, sau până într-un plafon de 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară (APRA), pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică

Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă

12 lei/m3 *

Foarte ridicată

12,2 lei/m3*

Ridicată

12,4 lei/m3

Medie

12,6 lei/m3

Scăzută

17 lei/m3

Primară

Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Fără vulnerabilitate

Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

*Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensația monetară lunară de 800 MDL sau și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 90m3/lună

Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 GCal/lună, sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică

Tarif achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă

1450 lei / GCal*

Foarte ridicată

1475 lei / GCal*

Ridicată

1500 lei / GCal

Medie

1525 lei / GCal

Scăzută

2100 lei / GCal

Primară

2900 lei / GCal

Fără vulnerabilitate

Tarif reglementat (3457 lei/Gcal – Termoelectrica)

*Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensația monetară lunară de 800 MDL sau și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 0,9GCal/lună

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  1. energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse;

2. consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;

3. consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;

4. consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

Categoria de vulnerabilitate energetică

Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă

1,54 kWh / kWh

Foarte ridicată

1,74 kWh / kWh

Ridicată

1,94 kWh / kWh

Medie

2,14 kWh / kWh

Scăzută

2,34 kWh / kWh

Primară

2,54 kWh / kWh

Fără vulnerabilitate

Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy

2,88 lei/kWh – FEE Nord)

Modul în care au fost ajutate categoriile de vulnerabilitate, volumele și prețurile compensate va asigura că pe de o parte suportul pentru gospodăriile cu venituri mici este mai țintit dar și că aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț al energiei compensat similar cu cel din anul trecut.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie curent, conform criteriilor aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie. Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Există 7 categorii de vulnerabilitate pentru sezonul rece 2023-2024: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate.

Până în prezent, au fost depuse 635 000 cereri pe platforma compensatii.gov.md. Cetățenii mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Persoanele care nu dispun de echipament tehnic sau abilitățile necesare pentru înregistrare individuală se pot adresa la asistentul social sau la bibliotecarii din localitate. Suplimentar, specialiștii din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitățile rurale din țară sunt gata să ofere suport tuturor persoanelor, pentru depunerea cererii online.

SURSA: gov.md

.


Articolul precedentVouchere în valoarea de 2000 de lei pentru refugiați și persoanele care le găzduiesc din raioanele Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Telenești Ștefan Vodă și municipiul Bălți
Articolul următorÎn căutarea Legendelor: Râpa „În Floare” din Vărăncău / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.