„Gluma” din 19 iunie sau Cine își taie crengile de sub picioare?

0
89

Încă o surpriză de la instituțiile de drept. De data aceasta senzațională: invalidarea alegerilor primarului general al capitalei. Personal mi se pare o „glumă” proastă, care va fi reparată de instituțiile ierarhic superioare. În caz contrar cineva își rupe crengile de sub propriile picioare…

„Eu vreau să-l felicit pe Andrei Năstase cu această victorie şi să-i doresc succes în implementarea programului pe care şi l-a propus la Primărie. Eu voi rămâne alături de chişinăuieni… Vreau să-i zic domnului Năstase că-l voi aştepta zi de zi la Primărie, începând cu ora 8.00. Sper să nu întârzie. Urmează să vedem cum se vor schimba lucrurile în Chişinău în următoarea perioadă. PSRM recunoaşte aceste alegeri… Da, poate au fost unele nereguli, dar noi recunoaştem alegerile, în pofida tuturor lucrurilor care s-au întâmplat”.Această declarație absolut fariseică (după cum s-a văzut ulterior) aparține lui Ion Ceban, socialistul care a urmat exemplul prietenilor Zinaida Greceanâi și Igor Dodon și a „trântit” alegerile primarului general al capitalei în halul pe care îi reprezintă și și-a ocupat locul în rândul perdanților de serviciu. Or, dacă s-ar organiza la Chișinău alegeri în fiecare lună, socialiștii nu ar avea nici o șansă — lumea a înțeles deja cine sunt socialiștii și acoliții lor. De altfel, eu mi-am dat seama că vorbele rostite de Ceban în noaptea de 3 iunie nu sunt altceva decât ipocrizia și obrăznicia ridicate la cele mai înalte cote. Rânjetul lui sarcastic și fața schimonosită de ură îi trădau și atunci frustrarea și disprețul nu doar față de acel în fața căruia a pierdut mai mult decât lamentabil (orice ar spune unii comentatori și analiști politici, dar diferența de aproape 13.000 de voturi este mai mult decât confortabilă), dar și față de alegătorii care nu mai doresc să trăiască în minciună și trădare.

După data de 3 iunie, a venit data de 4 (5, 6, 7, 8… 19) iunie și… acei care au recunoscut rezultatele alegerilor au depus o cerere de chemare în judecată a primarului ales Andrei Năstase și a partidului pe care acesta îl reprezintă pe motiv că acesta ar fi implicat în campanie persoane străine și că s-ar fi ocupat de agitație electorală chiar în ziua alegerilor. De altfel, Judecătoria Chișinău respinge aceste învinuiri ca fiind neîntemeiate, dar Curtea de Apel Chişinău casează hotărârea Judecătoriei Chişinău din 7 iunie şi emite o nouă decizie prin care stabileşte că Andrei Năstase a făcut agitaţie electorală la 3 iunie… Ion Ceban și de data aceasta demonstrează că este „mujic”, care știe să piardă și să înghită gălușca și declară, după decizia CA Chişinău: „Noi eram obligaţi să contestăm, pentru că este chiar o ilegalitate, dar nu este o ilegalitate care să influenţeze rezultatul alegerilor”.


În timp ce Andrei Năstase nu-și poate exercita mandatul primit de la chișinăuieni din cauze greu de înțeles, politica moldovenească cunoaște cazuri când unii primari cu turta la fund, implicați în furtul miliardului, cu condamnări la închisoare nu doar se regăsesc în funcții, ci și aruncă cu praf în ochii miilor de jertfe ale prostiei omenești…


Toată lumea bună și cea nebună credea că punctele pe „i” vor fi puse luni, 18 iunie, dar n-a fost să fie, fiindcă reprezentantul PSRM a cerut recuzarea magistratului de la Judecătoria Chișinău, care urma să se expună asupra validării mandatului. Motivul invocat de socialiști a fost că judecătorul s-a aprofundat în examinarea sa și asupra fondului, lucru pe care reprezentanții PSRM îl consideră inadmisibil. Acum urmează ca un alt magistrat să se expună cu privire la validarea mandatului. Pe de altă parte, avocatul PSRM, Ilie Ceban, susţine că va aduce la cunoştinţă instanţei decizia CSJ prin care rămâne definitivă decizia Curţii de Apel din 12 iunie care stabileşte că primarul ales a făcut agitaţie electorală în ziua turului II de scrutin:„Proba respectivă va fi prezentată în instanţă, dar nu este motiv pentru a nu fi validate alegerile”. O harababură greu de înțeles de juriști, dar ce să mai zici de noi, muritorii de rând. Cert este că ieri a fost ultima zi când mandatul primarului general Andrei Năstase trebuia validat, zi în care a fost luată decizia scandaloasă.

Faptul că justiția moldovenească procedează selectiv și deseori face exces de zel a fost reconfirmat încă o dată. Or, în timp ce Andrei Năstase nu-și poate exercita mandatul primit de la chișinăuieni din cauze greu de înțeles, politica moldovenească cunoaște cazuri când unii primari cu turta la fund, implicați în furtul miliardului, cu condamnări la închisoare nu doar se regăsesc în funcții și aruncă cu praf în ochii miilor de jertfe ale prostiei omenești, dar mai au și tupeul să dea lecții de bună purtare… procurorilor și judecătorilor. De ce aceștia au luat apă în gură și au înghițit gălușca pentru mine rămâne o enigmă.

Și încă o întrebare mă frământă: pe cine așteaptă Ion Ceban la primărie, în fiecare dimineață?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.