GHIDAREA ÎN CARIERĂ – concept de bază în orientarea profesională

0
287

La Soroca, în incinta Filialei Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a avut loc  Masa rotunda cu genericul „Crearea platformei de dialog permanent în domeniul ghidării în carieră”, la care au participat reprezentanți ai Consiliului raional Soroca, primăriei municipiului Soroca,  Direcției de Învățământ Soroca, Incubatorului de Afaceri din Soroca, Casei Teritoriale de Asigurări Sociale, AOFM Soroca, CRT „Dacia”, antreprenorilor din regiunea Nord, rolul de moderator revenind doamnei Lia Sclifos, director executiv CEDA și doamnei  Lilia Catruc, directoarea Filialei Soroca a CCI RM.

Scopul Mesei rotunde a fost trecerea în revistă a realizărilor în domeniul ghidării în carieră și a perspectivelor în acest domeniu;  prezentarea cerințelor angajatorilor și specificul angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităț; conceptul de Ghidare în carieră și mecanisme de implementare la nivel national și local, experiențe și perspective în cadrul proiectului REVOCC.

În alocuțiunea sa, doamna Lia Sclifos a vorbit despre promovarea, formarea, valorificarea competențelor profesionale, a initiativei private, a spiritului antreprenorial prin educație antreprenorială, despre suportul în inițierea afacerilor și ghidare în carieră.  Din acțiunile întreprinse în anul 2018 au fost menționate cele organizate cu ajutorul și sprijinul Consiliului raional Soroca, a Filialei Soroca a CCI RM și CRT „Dacia”. Printre altele, cu privire la Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Soroca, pentru anii 2016 2022, s-au menționat câteva cifre foarte semnificative. Astfel, s-a constatat că numărul persoanelor apte de muncă în raionul Soroca era de 62.636 de persoane (anul 2015), ceea ce constituia  65,3 la sută din numărul total al populației și dinamica este în scădere. Dintre acestea, doar circa 15.000 de persoane au un loc de muncă, cu excepția celor care muncesc  în gospodăriile țărănești și pe bază de patentă. Pe de altă parte, 18,9 la sută din numărul total al șomerilor înregistrați sunt tineri, ei fiind defavorizați pe piața muncii în comparație cu alte grupe de vârstă și prin faptul că au o experiență mai mica de muncă…Pentru a rezolva acestea și alte probleme CEDA a oferit instruiri în Leadership pentru mai mult de 4000 de persoane, dar și granturi pentru inițierea afacerilor – 48 de tineri susținuți astfel în ultimii trei ani, inclusiv trei tineri din raionul Soroca…

La rândul său, doamna Marina Mânăscurtă, directoarea AOFM Soroca a menționat că de serviciile Centrului de Ghidare în carieră Soroca au beneficiat circa 2600 de persoane de la 24 instituții de învățământ. Astfel, au fost petrecute 18 seminare instructive cu 160 beneficiari, 27 seminare informative cu 880 beneficiari, 17 traininguri cu 260 beneficiari, 12 consultații în grup cu 285 beneficiari,  5 mese rotunde, 2 Tărguri pentru  tineret  și un For  al profesiilor.  Acest lucru a fost posibil grație colaborării cu astfel de parteneri ca CRT „Dacia”, CR Soroca, Direcția raională învățământ, Incubatorul de Afaceri. Și lista eventualilor parteneri rămâne deschisă…

Prezent la Masa rotunda, vice-președintele raionului Soroca, Vladimir Nicuță, a accentuat faptul că, deși autoritățile raionale nu prea au pârghii pentru a influiența activitatea IMM-urilor din teritoriu, s-au făcut eforturi pentru a susține aceste instituții. Drept exemplu a fost adusă colaborarea Consiliului raional cu Incubatorul de Afaceri și CRT „Dacia”. În opinia domnului Nicuță, viitorul sună mai frumos or, după ce raionul Soroca va face parte din Zona Economică Liberă Ungheni, lucrurile în această direcție se vor schimba spre bine…

Sâmbătă, 27 octombrie, în incinta Colegiului „Mihai Eminescu” va avea loc  Talk forum-ul pentru tineri „Ocarieră de succes acasă”, în cadrul căruia vor fi prezentate modele de carieră din diferite domenii profesionale.


Articolul precedentSărbătoare aniversară la Liceul Teoretic „Petru Rareș” (GALERIE FOTO)
Articolul următorReferendumul — ULTIMUL OBSTACOL ÎN CALEA SCHIMBĂRII VECTORULUI EXTERN
Victor Cobăsneanu
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.