Festivalul Plăcintelor de Duminica Mare – cartea de vizită a satului Hăsnășenii Mari / GALERIE FOTO

0
80

De Duminica Mare satul Hăsnășenii Mari a adunat multă lume frumoasă la Festivalul Plăcintelor, ce  s-a desfășurat la a V-a ediție, fiind organizat de primăria din localitate, în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia.

 Toți iubitorii de tradiții, cu mic și mare au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca sărbătoarea verii, cu miros de corovatică și frunze de nuc – sfinte simboluri de Duminica Mare.

Evenimentul s-a desfășurat în centrul satului Hăsnășenii Mari, după serviciul divin oficiat de parohul bisericii din localitate, preotul Ion Rusu. Oaspeți de onoare la sărbătoare au fost: Vasile Cemortan, Președintele raionului Drochia; Marina Morozova, Pilipețcaia Alla și Gheorghe Cojoc, Deputați în Parlamentul Republicii Moldova; Vitalie Josanu, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat (raionul Drochia); Tatiana Botnar, vicepreședinta raionului Drochia; primarii unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi din raion: Liuba Pripa (comuna Pelinia) Raisa Vacari (comuna Pervomaiscoe), Marina Grițco (comuna Fîntînița), Dmitri Cuțchi (comuna Cotova), Veaceslav Magaleas (satul Sofia), Valentina Bejenaru (satul Moara de Piatră).

Oaspeții au fost întâmpinați cu tradiționala pâine și sare de către primara s. Hăsnășenii Mari, Angela Moroșan, însoțită de tineri în port popular. Începutul sărbătorii a fost marcat de parada portului popular, cu participarea ansamblurilor folclorice și de dansuri populare din raion.

Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia a felicitat locuitorii satului Hăsnășenii Mari, iar în semn de respect pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural și tradițiilor populare, oficialul a înmânat o diplomă primăriței satului Hăsnășenii Mari, Angela Moroșan.

Atmosfera  evenimentului a fost întregită de cântec, dans și voie bună cu un program inedit de concert, în recital cu Ansamblul folcloric ,,Margaritarele” s. Hasnășenii Mari; Ansamblul Folcloric „Busuioc”, or. Drochia conducător artistic Galina Pavalenco; Ansamblul de dansuri populare „Izvoras”,  conducător artistic Valentina Cocitov; Ansamblul folcloric  „Moreșteanca”, s. Moara de Piatră, conducător artistic Mircea Ceban; Ceata de bărbaţi  „Balada” s. Pelinia, conducător artistic Ghenadie Antonovici;  Ceata de bărbaţi  „Sofienii”, s. Sofia, conducător artistic Victor Șerșen; Taraful „Hora Petrenilor”, s. Petreni. conducător artistic Sergiu Romandaș; Ansamblul de dansuri populare ,,Brâuleț” s. Cubolta, r-nul Sîngerei, conducător artistic Alexandru Balanici.

În cadrul evenimentului au fost vernisate: un spațiul expozițional în stil de „Casa Mare”, frumos amenajat de instituţiile publice din localitate;  diverse expoziții ale meșterilor populari și meșteri bucătari, care au prezentat bucate tradiționale, plăcinte în asortiment variat, pregătite de iscusite gospodine din s. Hăsnășenii Mari, din care s-au delectat și oaspeții sărbătorii. O expoziție originală a prezentat meșterul popular Alexandru Musienco din s.Pervomaiscoe, iar  Asociaţia Vânătorilor a oferit spre degustare tradiționala mămăligă cu friptură și brânză de oi.

Surpriza sărbătorii a fost evoluarea artiștilor Costi Burlacu și Corina Țepeș, care au încins  o atmosferă incendiară în ritmuri de dans cu mic și mare.

Buna desfășurare a evenimentului a fost grație frumoasei colaborări  a primăriei s. Hăsnășenii Mari, primară Angela Moroșan cu Direcția Cultură, șefă Cristina Țurcanu, care a fost și prezentatoarea evenimentului, dar și spiritului de echipă a colectivului Casei de Cultură, director Iurie Storoj,

Această zi memorabilă a lăsat în sufletul creștinilor amprenta bunelor tradiții de Duminica Mare, Festivalul Plăcintelor fiind cartea de vizită a satului Hăsnășenii Mari în galeria sărbătorilor tradiționale.

Un semn distinctiv al Duminicii Mari este împodobirea cu rămurele verzi de salcie, nuc, tei, frasin, scumpie a stâlpilor de la porți, ușilor și ferestrelor casei și, nu în ultimul rând, a icoanelor. De asemenea, se mai păstrează tradiția ca în această zi copiii să adune flori de corovatic, cimbrişor, care sunt așternute în toată casa. Unele crenguțe sunt duse la biserică și sfințite, după care se păstrează cu mare grijă la icoane.

Împodobirea gospodăriilor cu verdeață simbolizează atât fertilitatea plantelor, cât și protejează vatra satului și a fiecărei gospodării în parte contra Rusaliilor. De Rusalii se prinde la brâu pelin și, întâlnindu-se, flăcăii și fetele se bat cu pelin contra farmecelor Rusaliilor. Buruienile de la Duminica Mare se duceau la râu și se stropeau cu apă, după care se dădeau la vite pentru a le feri de boli. Bucatele tradiționale de Duminica Mare sau Rusalii, rămân a fi tradiționalele sarmale și  plăcinte.

 A păstra aceste tradiții înseamnă a ne păstra entitatea și dragostea față de valorile cultural-creștine.

Delia DUMITRESCU

sursa foto: Ludmila UNGUREANU

 


Articolul precedent9 medalii din 9 posibile: Motiv de mândrie pentru Clubul de carate BUDOKAN din Florești
Articolul următorFestivalul de Muzică Folk „De ce plâng chitarele?” a marcat ediția a V-a la Drochia / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.