Festivalul de Muzică Folk „De ce plâng chitarele?” a marcat ediția a V-a la Drochia / GALERIE FOTO

0
103

Drochia a devenit, de-a lungul timpului, capitala de nord a genului de muzică folk, care a căpătat anvergură la nivel local, grație Festivalului „De ce plâng chitarele?”, demarat cu pasiune, dedicare și profesionalism de către un împătimit al chitarei, Vitalie Bîrgău. În anul curent, această inițiativă deosebită a celebrat pe 22 iunie ediția a V-a, adunând la Centrul Cultural Drochia membrii Ansamblului de chitariști „Punctul pe I”, ghidați de profesorul Vitalie Bîrgău, alături de interpreți îndrăgiți din țară precum Ion Razza, dar și din România: Dana Florian, cuplul Corina și George Nica, fiind însoțiți de redactorul de la Radio România Internațional, Olivia Cristina Sima.

Începutul evenimentului a vibrat în acorduri de bucurie și recunoștință, prin interpretarea Imnului festivalului, consacrata piesă, cu aceiași denumire „De ce plâng chitarele?”. Momentul special, oferit de cei circa treizeci de membri ai Ansamblului de chitariști „Punctul pe I” și talentatul mentor, Vitalie Bîrgău, a fost încununat de aplauzele pline de apreciere ale publicului drochian, îndrăgostit de muzica folk.

Printre admiratorii genului, se numără și autoritățile publice locale, care au rostit mesaje de gratitudine și încurajare. Președintele raionului Drochia, Vasile Cemortan, a înmânat Ansamblului de chitariști „Punctul pe I”, conducător artistic Vitalie Bîrgău, o diplomă în semn de respect și apreciere pentru rezultate remarcabile, măiestrie, promovarea imaginii raionului Drochia la nivel național și internațional. Vitalie Josanu, șeful adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat (raionul Drochia), a vociferat, de asemenea, cuvinte de felicitare.

Cristina Țurcanu, șefă a Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, care a fost și prezentatoarea evenimentului, a subliniat contribuția inegalabilă a cantautorului Vitalie Bîrgău la consolidarea imaginii culturale a raionului Drochia.

Festivalul „De ce plâng chitarele” a adus în scenă prestații autentice, care abundă în poezie și muzică de calitate, creând un mediu propice ascultării și culturalizării. Ansamblul de chitariști „Punctul pe I” a propus spre audiție spectatorilor nu doar piese de grup, dar și evoluarea tinerilor membri, în calitate de soliști și duete. Am avut oportunitatea de a delecta publicul, împreună cu unii din colegii mei: Solomeia Șumilova, Valeria Văcaru, Bogdan Oleineac, Monica Scoferța și Irina Macovei.

Punctul culminant al evenimentului a fost oferit de oaspeții de onoare ai festivalului, care au cucerit publicul spectator, grație talentului, melodiilor frumoase și mesajelor profunde. Ion Razza s-a remarcat prin însuflețirea valorilor general umane, dragoste de viață, comuniune om-natură. Corina și George Nica (Brașov, România) au reușit să impresioneze prin iubirea puternică de cuplu, resimțită în piesele ce promovează legătura familială, romantismul și afecțiunea. Dana Florian (București, România) s-a afirmat prin jovialitate, tandrețe și elan, împărtășind bucuria de a reveni pentru a cincea oară pe meleagurile drochiene.

Reușita festivalului a fost marcată prin acordarea diplomelor către membrii Ansamblului de chitariști „Punctul pe I”, dar și prin înmânarea scrisorilor de mulțumire pentru invitați, semnate de Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport. Totodată, au fost dăruite articole de artizanat, confecționate de meșteșugarii locali, drept amintire din cadrul evenimentului, care a demonstrat că muzica folk este capabilă să unească inimi.

Festivalul „De ce plâng chitarele?” a fost organizat de Consiliul Raional Drochia, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport.

 

Adriela BEJENARI, corespondentă voluntară, membră HTSJ

 

 


Articolul precedentFestivalul Plăcintelor de Duminica Mare – cartea de vizită a satului Hăsnășenii Mari / GALERIE FOTO
Articolul următorRomii de lângă noi. Cum îi cunoaștem mai bine și îi acceptăm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.