Festivalul–concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”, ediţia a XXVIII-a

0
102

În a treia zi de Paşti, municipiul Soroca a fost cuprins de emoţia şi vibraţia spirituală a muzicii sacre. Secţia Cultură şi Turism a Consiliului Raional Soroca, în parteneriat cu Eparhia de Soroca şi Drochia, a organizat cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului–concurs zonal de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”.

Evenimentul a avut drept scop promovarea artei corale şi valorificarea tradiţiilor religioase prin intermediul muzicii sacre. Festivalul s-a desfăşurat pe patru categorii: coruri de copii şi tineret, coruri bisericeşti şi coruri cu voci egale, coruri mixte incomplete şi coruri mixte. În total, 8 colective corale din raioanele Soroca, Făleşti, Rîşcani şi Rezina au urcat pe scenă, impresionând publicul şi juriul cu interpretări deosebite.

Deschiderea oficială a festivalului a fost marcată prin interpretarea piesei „Cu noi este Dumnezeu” de către corurile mixte, creaţie a compozitorului D.G. Kiriac, simbolizând unitatea spirituală şi continuitatea tradiţiilor.

Premiile au fost acordate după cum urmează:
Categoria A (coruri de copii şi tineret):
Premiul I – corul claselor mari al Şcolii de Arte „E. Coca” din Soroca, dirijor Ludmila Samarin.
Categoria B (coruri bisericeşti şi coruri cu voci egale):
Premiul III – corul de bărbaţi „Zăicănenii de la nord”, s. Zăicani, r-nul Rîşcani, dirijor Liviu Rusu;
Premiul II – corul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavriil”, s. Bulboci, dirijor Mihail Pînzari;
Premiul I – corul veteranilor de la Palatul de Cultură Soroca, dirijor Tatiana Rudei.
Categoria C (coruri mixte incomplete):
Premiul I – corul „Ion Madonici” din s. Cosăuţi, dirijor Aliona Roşca.
Categoria D (coruri mixte):
Premiul II – corul „Vatra” din s. Izvoare, r-nul Făleşti, dirijor Elena Dilion;
Premiul I – corul „Doina Nistrului” din or. Rezina, dirijor Ion Scutelnic;
Premiul Mare – corul „Divinitate” de la Palatul de Cultură Soroca, dirijor Tamara Coşciug.

Toate formaţiile participante au fost recompensate cu diplome şi premii băneşti oferite de Secţia Cultură şi Turism, precum şi de Eparhia de Soroca şi Drochia, în semn de recunoaştere a efortului artistic şi spiritual depus. Publicul prezent a fost răsfăţat şi cu recitaluri speciale susţinute de corul de preoţi din raionul Soroca, dirijor Mihail Rotari, şi de corul „Orantis” de la Palatul de Cultură Soroca, condus de Veronica Chiţan – laureat al Premiului Mare la ediţia precedentă.

În completarea atmosferei pascale, festivalul a găzduit şi o expoziţie cu 18 meşteri populari, care au prezentat bucate tradiţionale, ouă încondeiate şi icoane, oferind un tablou complet al sărbătorii prin artă, gust şi credinţă.

Reportaj video realizat în cadrul studioului pentru tineri MoJo, de la „Observatorul de Nord”, dacă vrei să faci parte din echipa noastră, ne poți scrie AICI.

Reporter MoJo: Ecaterina Muntean


Articolul precedentScumpiri de sărbători: ce spun cumpărătorii și vânzătorii?
Articolul următorBibliotecarii din Soroca pentru prima dată au participat la TVC / VIDEO
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.