Festival de film documentar la Vădeni

0
88

În satul Vădeni, raionul Soroca, s-a desfăşurat un Festival de film documentar. Evenimentul face parte din proiectul „MOLDOX LA ȚARĂ” și include proiecția câtorva filme documentare, realizate în Ucraina, România, India, China, Japonia, dar și un film documentar realizat la Vădeni.

„Adio pentru Batîc” în regia lui Alexandru Popescu, este unul dintre filmele proiectate la festival. Regizorul documentarului spune că documentarea, filmarea şi  montarea i-au luat cinci zile. „Important era să aleg un sat unde cândva au fost foarte mulți oameni și acum într-adevăr sunt puțini. Foarte des presa de la noi arată un sat unde au rămas doi oameni, deși douăzeci de ani în urmă erau zece oameni, tot sunt puțini. De exemplu în satul Batîc au fost peste trei sute cinzeci de oameni și acum au rămas șapte.  E o dramă mare, dar așa sate avem destul de multe. A fost greu să găsesc anume un sat, care să reflecte exodul acesta masiv”, povesteşte regizorul, hotărât să  revină o dată la jumătate de an la subiectul satelor pe cale de dispariție pentru a prezenta poveștile oamenilor de acolo.

Simion Lungu, directorul Casei de cultură din satul Vădeni ne-a informat: „Festivalul internațional de film documentar este una dintre activităţile din proiectul „Crearea noilor servicii pentru bibliotecă”, realizat de Corpul Păcii. La acest festival avem un voluntar venit la Vădeni, Clary Estes, care a montat un scurt metraj „Viața-i ca un fir de ață”, mai spune domnul Lungu.

Voluntară la Corpul Păcii, Clary Estes, zice că scopul acestui festival este prezentarea vieții la sat, dar şi abordarea subiectului în discuţii  cu locuitorii din Vădeni. „Noi vom discuta cu publicul despre subiectele prezentate în filme raportându-le la situația noastră din Vădeni. Astăzi vom vorbi mai mult despre exodul din sate  și cum să menținem tinerii în sat. Acesta este primul festival la țară, dar noi sperăm că o să-l continuăm. Dorim să ajungem în douăsprezece sate”.

Deşi nu foarte mulţi la număr, spectatorii au petrecut timpul bine, cunoscând viaţa oamenilor din alte ţări, locuitori ai satelor cum sunt şi ei. Feodora Rotescu spre exemplu, se întoarce acasă cu impresii frumoase: „A fost frumos, de aceea și am stat așa mult. Mai des așa ceva, dar când e sărbătoare, că în zilele astea lumea are de lucru”.

În cadrul festivalului au mai fost vizionate scurtmetrajele: „Un colţ uitat de lume” (Dmitro Tiazhlov, Ucraina), „Lacul” (Pam Kaplan, India), „Şi eu sunt om”(Raisa Rezmeriţă, Andriana Preutesa, Vladimir Ciuleacu, Republica Moldova), ş.a.

„MOLDOX” este Festivalul Internațional  de film documentar pentru schimbare socială. „MOLDOX LA ȚARĂ” este parte componentă  a festivalului, care se va desfășura în cooperare cu Peace Corps  din Moldova  și are ca scop promovarea pe tot timpul anului a cinemaului documentar social prin organizarea de proiecții în zona rurală.

Traian Cibotari, stagiar,

student în anul II, Facultatea de litere,

specialitatea Jurnalism, USARB


Articolul precedentGrade speciale și insigne înmânate de Ziua salvatorului (FOTO)
Articolul următorŞedinţa Comisiei pentru buget şi finanțe a consiliului orăşenesc: Proiectele sunt pregătite necalitativ
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.