FALS: Sandu, împreună cu mercenarii ucraineni, pregăteşte o răfuială cu opoziţia moldovenească

0
75

Nicolai Costîrchin, editorul portalului Gagauznews.md, blocat în Republica Moldova pentru incitare la ură și război, a oferit un interviu site-ului NEWS-FRONT din Rusia. În emisiunea difuzată la 29 noiembrie Costîrchin a declarat, cu referire la nişte „canale de Telegram”, că autorităţile moldovenești pregătesc asasinarea şi arestarea politicienilor din opoziţie, acțiuni care ar urma să se desfășoare până la Revelion. El a mai spus că deja este pregătita „lista celor vizaţi” ce include 150 de persoane, inclusiv din Bălţi şi Găgăuzia. Totuşi Costîrchin n-a explicat care ar fi sursa informaţiei în cauză, la fel, acesta nu a evocat niciun exemplu când vreun politician din Moldova a fost asasinat, cu atât mai mult omorât.

Maia Sandu, mercenari ucraineni, asasinarea celor din opoziţie

În interviul oferit site-ului din Rusia Nicolai Costîrchin a declarat că represiunile autorităţilor moldovenești împotriva opoziţiei sunt cât se poate de reale. Citând nişte „canale de Telegram cu pondere” acesta a spus că Preşedinta Maia Sandu intenţionează să solicite ajutorul „mercenarilor ucraineni” pentru a se răfui cu opoziţia.  „Au apărut informaţii cu referire la acei reprezentanţi ai comunităţii de experţi din Ucraina care mai păstrează un dram de raţiune, ei nu-s prea numeroşi, dar totuşi mai sunt, iar informaţiile în cauză au fost citate şi de instituţiile media din Rusia, că Maia Sandu intenţionează să solicite ajutorul ucrainenilor, pe care eu unul îi cred mercenari, pentru a lichida prin forţă segmentul de opoziţie din ţara noastră”, a spus Costîrchin.

El a mai menţionat că „Moldova este împinsă spre scenariul ucrainean”, astfel că asasinările şi arestările sunt cât se poate de posibile. „Scenariul care prevede organizarea unor asasinate, arestări, intentarea unor dosare penale, sechestrarea averii în raport cu mai mulți exponenți ai opoziției moldovenești este destul de realist. Și, în opinia mea, multe se pot întâmpla anume până la Revelion”, este de părere Costîrchin.

Făcând afirmații despre răfuieli și asasinarea celor din opoziție, Costîrchin totuși n-a relatat despre vreun caz de acest gen. Din câte se cunoaște, astfel de cazuri n-au avut loc. Totuși unui public neavizat, în special din Rusia, i se sugerează că astfel de cazuri nu sunt singulare. În plus, Costîrchin parcă nici nu vorbește din numele propriei persoane, ci face referire anumite surse, fără a le indica totuși. În acest mod este imposibil de verificat barem o parte din cele spuse de el.

„Lista celor vizaţi” ar include 150 de persoane

Totodată Costîrchin a spus în cadrul emisiunii că, potrivit informațiilor de care dispun niște surse anonime care, iarăși nu sunt numite, s-ar fi constatat că autoritățile de la Chișinău au pregătit o listă cu cei vizați care include 150 de persoane. Potrivit lui Costîrchin, aceste acțiuni vor viza în primul rând persoanele care desfășoară o activitate politică intensă la Bălți și în Găgăuzia.

„Astăzi în aceleași surse au apărut informații potrivit cărora deja ar fi gata lista celor vizați, dar eu voi lua între ghilimele sintagma, o listă care include 150 de persoane din toate raioanele Moldovei. Este vorba, în primul rând, de cei care desfășoară o activitate intensă, și aici din nou voi evoca sursa la care mă refer, în capitala de nord a țării, orașul Bălți. La fel, este vorba de cei care țin de autonomia găgăuză, care reprezintă, ca să mă exprim așa, segmentul găgăuz de activiști politici și politicieni, inclusiv cei care fac parte din organele de conducere din autonomia găgăuză”, a spus Costîrchin.

La fel ca în cazul „mercenarilor ucraineni” nu sunt indicate careva surse, respectiv nu pot fi făcute niciun fel de verificări. Nu se știe despre ce fel de listă este vorba, cine sunt persoanele vizate și cine a făcut publică lista respectivă.

„Moldova urmează scenariul ucrainean”

Teza conform căreia „Moldova este împinsă spre scenariul ucrainean” este distribuită activ de către mediile și bloggerii pro-Kremlin. De obicei, afirmația în cauză este prezentată ca o „opinie de expert”, iar întregul enunț este bazat doar pe opinie, fără a fi evocate date și fapte concrete, iar în unele cazuri chiar se recurge la minciuni crase. De curând portalul Stopfals.md a relatat despre jurnalista din Ucraina Diana Pancenko care în țara sa a fost inclusă în lista trădătorilor, fiind dată în urmărire de organele de anchetă. În emisiunea moderată ea relatează că Moldova „calcă pe urmele Ucrainei”, iar Chișinăul „este gata să atace Transnistria”. În special, în emisiunea sa au fost expuse speculații și minciuni crase despre faptul că încă înainte de declanșarea războiului din Ucraina autoritățile moldovenești rupeau legăturile cu Rusia. În calitate de exemplu vom evoca un video pus pe post în cadrul emisiunii. Este vorba despre discursul Președintei Maia Sandu despre interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe. Totuși acea înregistrare video cu declarația şefei statului a fost realizată după începerea războiului, iar panglica Sfântul Gheorghe a fost utilizată de Kremlin ca simbol de susținere a armatei rusești, împreună cu simbolurile Z și V (aceste litere erau aplicate pe tehnica militară rusească din Ucraina).

Un interviu nou cu teze vechi

Printre altele Costîrchin a discutat cu moderatorul Alexei Davîdov subiectele ce țin de „patronii din Occident”, „anularea” statutului special al Găgăuziei, alegerile din Moldova etc. Mai multe din supozițiile evocate sunt vehiculate permanent de propaganda de la Kremlin, inclusiv de adepții acesteia din Moldova. Pe notebookul lui Davîdov ce poate fi văzut la ecrane în cadrul emisiunii este desenat simbolul Z folosit în calitate de simbol al războiului din Ucraina și care este interzis pe teritoriul Moldovei.

стопкадр видео

„Sperietorile” de bază sugerează că Chișinăul va ataca Transnistria, în Moldova au sosit zeci de mii de soldați NATO etc. Aceleași speculații și falsuri sunt distribuite și de unii politicieni moldoveni. Bunăoară Marina Tauber, vice-președinta Partidului „Șor” recunoscut neconstituțional, a declarat că Guvernul Moldovei pune la cale provocări în Transnistria și ar fi comandat 3000 de sicrie. Potrivit Marinei Tauber, „atacul” ar fi trebuit să aibă loc la 17 aprilie 2023. Declarațiile nu s-au adeverit. Atunci surse din cadrul Guvernului au declarat că „afirmațiile sunt false și fac parte dintr-un discurs constant de promovare a fricii și dezbinării în societate”.

Editorul unui portal blocat

De menționat că la 26 februarie 2022, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a dispus închiderea a două site-uri pentru promovarea de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Unul din aceste site-uri a fost Gagauznews.md, iar editorul acestuia fiind Nicolai Costîrchin.

La 9 iunie 2022, Costîrchin a fost reținut pentru audieri fiind suspectat că făcea propagandă războiului. Locuința și mașina sa au fost supuse percheziției. Atunci Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a făcut publică o înregistrare audio în care un bărbat analizează ce se va întâmpla dacă vor veni „ai noștri”, având în vedere armata rusă, și spune că va continua promovarea „ca cei din Rusia să citească, ca cei din Rusia să știe”.

„Prima opțiune – vin ai noști. Și când vor veni ei vor spune: păi cum, voi moldoveni de r…t, nici să ripostați nu vă duce capul, nici punctul de vedere dacă sunteți ditamai prorușii nu vi l-ați apărat. La ce bun oare ne trebuiți. Al doilea moment. Eu voi promova toate acestea prin intermediul canalelor de Telegram și a mass-media din uniune. Voi distribui toate acestea. Ca cei din Rusia să citească, ca cei din Rusia să știe. În aşa fel voi putea contribui şi eu pentru ca cei din eşaloanele de vârf ale puterii din Rusia să taie nişte capete şi să le înlocuiască cu altele. Şi pentru ca operaţiunea să fie desfăşurată eficient”, se spunea în înregistrarea video.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

Articolul precedentÎn atenția primarilor! Faceți cunoștință cu agenda Forumului primarilor și numărul persoanelor invitate
Articolul următorÎn anul 2024, pensiile vor fi indexate cu șase la sută
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.