În perioada 1 — 4 noiembrie, o delegație de la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca a efectuat o vizită de documentare la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” din Buzău. Inițiatorii acestui proiect sunt doamna Ana Bejan, prima doamnă prefect și profesoară de limba română din Republica Moldova, și domnul Mihai Sălcuțan, scriitor, avocat din România.
Vizita a fost consemnată de o agendă cu un conținut destul de aglomerat. Am fost întâmpinați, miercuri seara, de către un grup de profesori la Hotel Art Buzău. Ziua de joi a început cu primirea la Consiliul Județean Buzău. Apoi am avut o întâlnire festivă la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” Buzău. S-a alocat timp pentru vizitarea instituției şi participarea la activități demonstrative din cadrul Programului “Școala Altfel”. Șirul activităților a continuat cu o sesiune de formare la Casa Corpului Didactic, finisând cu vizitarea Complexului Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Au urmat acțiuni diverse, la ziua de vineri, cu primire în cadrul Inspectoratului Școlar Județean și la Primăria Municipiului Buzău. De asemenea, am desfășurat o excursie în județul Buzău, vizitând Vulcanii Noroioși, Pâclele Mari, Berca; Casa memorială Vasile Voiculescu-Pârscov; Tabăra de sculptură Măgura; Mânăstirea Ciolanu. Am încheiat ziua, dar și perioada de lucru, din cadrul proiectului cu prezența noastră la Balul Bobocilor, în incinta Restaurantului Aqua Max Buzău.
În dimineața zilei de sâmbătă a avut loc însoţirea invitaţilor. Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” desfășoară, tradițional, în fiecare an, săptămâna cu genericul Școala altfel. Este o perioadă când elevii se deplasează în diverse instituții județene și spații turistice. Această instituție de învățământ cu profil pedagogic are în subordine toate treptele de instruire preuniversitară: învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Este dotată cu laboratoare de fizică și chimie, bibliotecă, săli de calculatoare în care se valorifică etapele cognitive de codificare, stocare, recunoaștere și transfer al informației. De asemenea, liceul deține un internat de fete cu o capacitate eficientă pentru a acoperi solicitările înaintate de către elevi.
Din activitățile inițiate de colegii-parteneri se desprind un amalgam de practici eficiente întru implementarea în cadrul unui proces similar din Colegiul ”Mihai Eminescu”. O viziune constructivă a fost ierarhizarea instituțiilor, regăsite în agendă, de susținerea implicativă a cărora beneficiază durabilitatea protocolului semnat. Recunoașterea deschisă a faptului că cei care educă copiii sunt de mai mare cinstire decât părinții, de către autoritățile din Buzău, într-o ședință extraordinară, ne insuflă o încredere în acțiunile viitoare ale cadrelor didactice.
Vizita noastră la Buzău ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște sistemul educațional românesc și instituțiile locale care-l gestionează. Am reușit să construim o relație frumoasă de colaborare cu profesorii care activează în Liceul Pedagogic ”Spiru Haret”. Finalitățile vizitei delegației sorocene vor conduce la aplicarea în practică a tot ce este nou în domeniul instruirii elevilor. Orice activitate desfășurată a contribuit cumva la îmbogățirea noastră materială, fie spirituală sau intelectuală. Părintele Milea, îngerul buzoienilor, a fost prima întruchipare sfântă pe pământ care ne-a făcut o întâlnire deosebită, binecuvântând aflarea noastră pe meleagurile României. De asemenea, am realizat o formare profesională, certificată, în incinta Casei Corpului Didactic aflată în orașul Buzău. Fiind dotată cu bibliotecă, centru de calculatoare și de informare, oferă profesorilor posibilitatea de a fi instruiți în domeniul profesional.
Autori: Vișniovaia Tatiana — director
Pînzari Maria — șef secție didactică
Fiodorciuc Daniela — șef secție didactică
Revenco Mariana — profesoară de pedagogie