La 20 aprilie, Filiala Soroca a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu administrația Școlii Profesionale din municipiul Soroca și Direcția Raională de Învățământ Soroca a organizat un eveniment în incinta instituției de învățământ Școala Profesională din Soroca. Scopul acestei activități a fost atragerea elevilor absolvenți, din clasele gimnaziale, în ceea ce privește alegerea caii profesionale, instruirea și aducerea la cunoștință despre ceea ce este învățământul dual, care pe viitor se v-a dezvolta și la noi, în Soroca.
Inițierea proiectului pentru învățământul dual este dedicat meseriei de cusătoreasă în industria confecțiilor, în colaborare cu Societatea cu Răspundere Limitată „Confezioni Andrea MDV” or, instituția deja are semnat un acord de parteneriat și lucrează la elaborarea bazei programului pentru următorul an de studii.
Maria MITROFAN, specialist la Filiala Soroca CCI RM, consultant regional, Soroca a menționat, că „…Producătorii industriei de confecții, au o intenție foarte bună și frumoasă pentru a deschide în satul Visoca, raionul Soroca, o filială a acestei întreprinderi, unde să poate fi angajați 12 – 15 elevi, care vor dori să accede în „Școala Profesională” prin intermediul programului de învățământ dual. Pentru noi este un lucru foarte important, deoarece ei vor avea posibilitatea să studieze prin aceste programe, să rămână acasă și să aibă o oportunitate de a se angaja nemărginit, aici, la noi, în regiune”.
Olesea Mahu, Șefa Departamentului Resurse Umane a familiarizat absolvenții cu oportunitățile pe care le oferă Societatea cu Răspundere Limitată „Confezioni Andrea MDV”, avantajele și beneficiile de care vor beneficia elevii, fiind încadrați în calitate de ucenici prin intermediul programului dual, în Filiala Visoca a acestei întreprinderi.
Organizatorii evenimentului și-au exprimat dorința ca cei 65 de elevi din liceele și gimnaziile raionului Soroca, care au participat la activitate, să fie informați corect și să facă o alegere în favoarea acestei instituții – Școala profesională din Soroca.
„Ziua ușilor deschise a fost organizată pentru absolvenții din gimnazii, care sperăm că o să aleagă instituția noastră pentru a-și începe o carieră. Respectiv, elevii vor fi informați despre învățământul dual, care este o formă practicată de curând în Republica Moldova. Noi abia inițiem o astfel de instruire, totul încă este nou pentru noi, dar sperăm că pe viitor să ne reușească implementarea tuturor prevederilor ce țin de învățământul dual”. Mulțumim organizatorilor, partenerilor de la Filiala Soroca a Camerei de Comerț și Industrie și celor de la Societatea cu Răspundere Limitată „Confezioni Andrea MDV” pentru încredere, ne-a zis directorul instituției Ion LUȚA.
„Suntem bucuroși că în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu Școala Profesională din Soroca am organizat un frumos eveniment sub genericul „Ziua ușilor deschise”. Acțiunea de azi este inițiată pentru a încuraja, sensibiliza absolvenții de clasele a IX-a în alegerea profesiei. Ne-am dori foarte mult ca această activitate să aibă un impact pozitiv asupra alegerii lor în orientarea profesională”, ne-a spus specialistul metodist la Direcția de Învățământ Soroca, Elena COCIURCĂ.
… Viitorul Școlii Profesionale din Soroca, care sună bine, prevede o gamă largă de beneficii pentru cei care vor opta anume pentru învățământul dual. Este vorba despre oportunitățile despre care vor face Școala Profesională mai atractivă pentru absolvenții de gimnazii, inclusiv din punct de vedere a începerii unei activități profesionale chiar de pe băncile școlii și, nu în ultimul rând, câștigarea unui salariu motivant.
Ce reprezintă învățământul dual?
Învățământul dual este o formă alternativă în cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic și se organizează prin acordarea instruirii teoretice și a celei practice în cadrul instituției de învățământ profesional tehnic și al agentului economic, cu utilizarea mijloacelor acestuia,în vederea obținerii de cunoștințe, deprinderi și competențe.
Învățământul dual are următoarele caracteristici specifice: Este organizat la inițiativa agenților economici interesați, în calitate de potențiali angajatori; Asigură instruirea practică, sub răspunderea agentului economic, în condiții reale de muncă, cu achitarea lunară a salariului de ucenicie; Asigură participarea agentului economic la procesul de evaluare și certificare a competențelor ucenicului.