Economia de cuvinte este atrăgătoare

0
153

Recent, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, a fost lansată cartea „Singur pe scurtătură” de Vasile Spinei. „Această carte este o antologie din cele mai frumoase poeme pe care le-am trăit, iar acestea au fost posibile datorită părinților de aur, fratelui și surorii de aur, soției de aur și prietenilor de aur”, ne-a mărturisit autorul.

Evenimentul a fost moderat de către Claudia Partole: „Citind haiku e ca și cum ai fi în fața unui tablou fără nume, iar pictorul te-ar provoca să-i dai propriul nume. Poezia niponă vine din apropierea omului cu natura. În creația lui Vasile Spinei rar găsești cuvântul „acasă”, deoarece „acasă” este, de fapt, natura”. Prodecanul facultății în care activează profesorul i-a înmânat „Diploma de Onoare a Universității de Stat”.

Criticul literar Ana Bartoș ne-a mărturisit: „Îl cunosc de mai mulți ani pe Vasile Spinei. Am fost în mute delegații cu el, cu Grigore Vieru. Ca om este o fire deschisă și sociabilă, iar prin ziaristică el a ajuns în universul poeziei. Poezia lui Vasile Spinei este binevenită în timpurile noastre când suntem acaparați de calculatoare. Avem nevoie de sentimentele proiectate în haiku, acolo unde luna este asociată cu liniștea și calmul. Capacitatea autorului de a reda sensibilitatea, compasiunea și participare a totul ce înseamnă viață”.

Iulian Filip: „Elementul lui distinctiv a fost că nu s-a grăbit să debuteze. Dan Mănucă, criticul și istoricul român, a văzut prin poezia lui Spinei maturitatea poeziei basarabene”.

Poezia haiku are 3 rânduri și 17 silabe, iar în spațiul românesc sunt puțini autori care au încercat să abordeze acest gen de poezie. „Vasile Spinei a ajuns la haiku prin publicistică și literatura americană, unde totul este simplu. De altfel, haiku înseamnă esențializări. Vasile a găsit „scurtătura” de a ajunge la cititori”, a afirmat Nicolae Dabija, fost coleg de facultate, iar astăzi scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române. Omagiatul a lansat al 7-lea volum cu ocazia celor de 70 de ani împliniți. La eveniment au fost prezenți oameni din cultură, critici literari, jurnaliști care au colaborat cu Vasile Spinei, precum și studenți. „Mă bucur că am venit la această lansare de carte, deoarece l-am cunoscut pe profesorul meu de „Legislația comunicării” radical din altă perspectivă. Nu știam că are un atașament aparte pentru cultura niponă. Mă bucur să știu că la așa o vârstă frumoasă este înconjurat de prieteni și colegii din facultate încă din primul an. Îi doresc mulți ani înainte și creație bogată de haiku, care va inspira mai departe oamenii. Mă simt mândră că am un profesor care este recunoscut la nivel internațional prin intermediul haiku-ului său care este tradus și în limba engleză”, a spus Daniela Petcu, studentă, anul II, la FJȘC.

Vasile Spinei are titlul onorific de Om Emerit al Republicii Moldova, iar în anii 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Vlada Ianev, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

 

 


Articolul precedent(Video) 13 concurenți au cântat la Festivalul de romanță din acest an. Află cine a cucerit Premiul Mare
Articolul următorSoroceanca Valeria Cebotari a strălucit în “Constelația talentelor” (VIDEO)
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.