E BINE SĂ ȘTIM: De ce s-a discutat despre CORONAVIRUS la Soroca

0
972

La 17 februarie, la Soroca a avut loc ședința extraordinară a Comisiei raionale pentru sănătate publică, în care s-au pus în discuție  mai multe subiecte privind sănătatea publică în raion, inclusiv riscul de infectare cu coronavirus, metode de profilaxie, depistare și control a bolii.

La ședința prezidată de Svetlana Păunescu, vicepreședinta raionului și președinta comisiei, au participat aproape toți membrii: conducătorii Centrelor de Sănătate din municipiu și raionul Soroca, conducătorii serviciilor de intervenție urgentă și ai serviciilor desconcentrate în teritoriu.  Subiectul a fost discutat la 27 ianuarie și în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei Naționale Sanitare de Sănătate Publică, cu participarea Poliției de Frontieră și a Serviciului vamal, în scopul realizării activităților pentru asigurarea capacităților de supraveghere, inclusiv în punctele de trecere a frontierei și a măsurilor de pregătire, în scopul prevenirii importului și răspândirii coronavirului. Asemenea ședințe se desfășoară în toate raioanele. Cristina Mereuță, vicedirectorul Centrului pentru Sănătate Publică Soroca a relatat date generale despre coronavirus cunoscute la moment și a adus la cunoștință celor prezenți și noile recomandări  ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru statele membre, privind asigurarea capacităților de depistare precoce, izolare și management a cazurilor, identificarea contacților, prevenirea și răspândirea coronavirusului de tip nou, colaborarea intersectorială, screeningul la intrările în țările care au înregistrat cazuri de boală și partajarea informațiilor către OMS.

Important despre coronavirus

  • Virusul se răspândește pe cale aerogenă (tuse, strănut) și prezintă simptoamele unei infecții respiratorii acute, de asemenea s-a anunțat și modul de transmitere fecalo-oral, simptoamele fiind asemănătoare cu cele ale unei intoxicații generale (diaree, vomă, grețuri).
  • Ca sursă de infectare, s-a stabilit o legătură a infectărilor persoanelor care au vizitat piețele de pește și fructe de mare și contactul cu animalele vii, însă s-au depistat cazuri și înafara legăturii pidimeologice menționate și se presupune că sursa agentului patogen este mai larg, răspândit prin transmitere de la om la om.
  • O persoană infectată poate contamina până la 3,5 persoane, virusul trăiește câteva ore și moare la acțiunile razelor solare și la acțiunea substanțelor dezinfectante.
  • Perioada de incubare, conform estimărilor este de la 2 la 14 zile, dar s-a estimat cifra și de 24 de zile. Nu este clar dacă o persoană poate răspândi virusul și înainte de apariția simptomelor (în perioada de incubație) sau dacă severitatea bolii facilitează răspândirea bolii.
  • Nu există tratament specific pentru acest virus, persoanele afectate trebuie să administreze un tratament simptomatic.
  • Vaccin de asemenea nu există în prezent. 
  • De asemenea se recomandă evitarea călătoriilor în țările în care sunt înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus, celor care au călătorit recent și prezentă simptome de răceală, febră, tuse, dificultăți la respirație – să se adreseze imediat la medic, pentru stabilirea rapidă și corectă a diagnosticului și stabilirea tratamentului.
  • Potrivit doamnei Mereuță, în caz de necesitate, în țara noastră, echipele de specialitate sunt gata să intervină operativ, laboratorul virusobiologic din cadrul Agenției Naționale Sănătate Publică, dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru a efectua diagnosticul de laborator a celor mai frecvente boli cum sânt gripa A,B, coronavirusul etc.

Pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății recomandă:

  • curățați mâinile cu apă caldă și săpun sau cu soluție de alcool;
  • acoperiți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușiți sau strănutați;
  • evitați contactul direct cu persoanele care au simptome de gripă sau răceală;
  • gătiți bine carnea și ouăle;
  • evitați contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice).

Articolul precedentPoliția a identificat un suspect în cazul omorului din satul Trifăuți
Articolul următorVIDEO: Igor Cuciuc a lansat astăzi clipul filmat la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.