E bine să știi: Ce înseamnă să ai febră?

0
237

Temperatura corpului unei persoane, mai mare sau mai mică de 37 de grade Celsius, nu înseamnă automat că acea persoană este bolnavă. Un număr de factori pot influența temperatura corpului, inclusiv vârsta, sexul, perioada zilei și nivelul de activitate. Iată cum poate varia temperatura normală a corpului la bebeluși, copii, adulți și bătrâni.

Capacitatea organismului de a-și regla temperatura se schimbă odată cu vârsta. În general, persoanele în vârstă întâmpină o dificultate în a conserva căldura, așa că ele sunt predispuse spre a avea o temperatură corporală mai scăzută. Temperatura corpului, în funcție de vârstă este estimată astfel:  La bebeluși și copii, temperatura corpului variază între 36,6 grade Celsius și 37,2 grade Celsius. La adulți, temperatura corpului variază între 36,1 grade Celsius și 37,2 grade Celsius. Temperatura normală a corpului pentru adulții în vârstă este de 36, 9 grade Celsius, iar pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii au temperatura mai scăzută.

 

   Medicul german Carl Wunderlich a identificat valoarea medie a temperaturii normale a corpului ca fiind de 37 de grade Celsius, în timpul secolului al 19-lea. Însă, în 1992, rezultatele unui studiu sugerează abandonarea acestei valori în favoarea unei medii a temperaturii corporale ceva mai scăzute, adică 36,8 grade Celsius. Perioada zilei nu este singurul factor care influențează temperatura. Așa cum indică și valorile de mai sus, tinerii tind să aibă o temperatură corporală mai ridicată în mod normal. Acest lucru se întâmplă din cauză că abilitatea corpului de a-și regla temperatura scade odată cu vârsta. Nivelul de activitate fizică și anumite alimente și băuturi pot influența temperatura corpului. Temperatura corpului femeii poate fi influențată de hormoni și poate crește sau scădea în diferite momente ale ciclului menstrual.

 

   Care sunt simptomele care pot însoți febra? O valoare mai mare a temperaturii corpului poate fi semn de febră. Printre bebeluși, copii și adulți, următoarele valori înregistrate pe termometru, pot reprezenta un semn de febră: Măsurarea rectală sau la nivelul urechii: 38 de grade Celsius și peste; Măsurarea bucală: 37,8 grade Celsius și peste; Măsurarea axială: 37,2 grade Celsius și peste. Febra poate fi acompaniată de următoarele simptome: Transpirație; Frisoane, tremurături; Piele fierbinte; Dureri de cap; Dureri musculare; Oboseală și stare de slăbiciune; Lipsa poftei de mâncare; Accelerarea pulsului cardiac; Deshidratare

 

  În timpul unui episod de febră este normal să te simți rău. Este un simplu semn că organismul se luptă cu o infecție. De cele mai multe ori, odihna la pat este cel mai bun medicament. Cu toate acestea, este obligatoriu să suni medicul dacă: Ai temperatură mai mare de 39,4 grade Celsius; Faci febră de mai mult de 3 zile; Febra este acompaniată de alte simptome precum: vomă, durere de cap, durere în piept, gât rigid, erupție cutanată, umflarea gâtului.

 

Febra la bebeluși și copii mici

  În cazul bebelușilor și copiilor mici este greu să-ți dai seama când este cazul să suni medicul. Cu toate acestea, trebuie să ceri ajutor medical dacă: Bebelușul face febră și este mai mic de trei luni; Copilul între 3 luni și trei ani face febră de 38,9 grade Celsius si peste; Copilul mai mare de trei ani face febră mai mare de 39,4 grade Celsius.

 

  Ceea ce e important de știut este faptul că, în cele mai multe cazuri, febra anunță o infecție, indiferent dacă apare subit sau treptat și dacă este sau nu însoțită de alte simptome. În ceea ce îi privește pe copii, există însă câteva situații în care temperatura nu are cauză infecționasă. Cea mai frecventă este supraîncălzirea, ca efect al înfofolirii copilului. Expunerea la soare și joaca intensă sunt, de asemenea, situații în care copiilor le poate crește temperatura. Febra poate fi și o reacție postvaccinală, una normală, iar combaterea ei se poate face cu paracetamol. O altă situație care poate implica creșterea temperaturii corpului în cazul bebelușilor este erupția dentară.

(Sursa: ODORAȘ,  totuldespremame.ro; grippua.com.ua)

Articolul precedentConsilierii raionali urmează să se întrunească săptămâna viitoare. Vezi ce decizii ar putea adopta…
Articolul următorSergiu SOCHIRCĂ: „Într-un oraș turistic ca Soroca, sectorul HORECA are nevoie de susținere”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.