După revenirea Spitalelor în gestiunea ministerului, la Florești s-a reparat blocul chirurgical și cel de boli infecțioase, iar la Soroca și Florești vor fi instalate tomografe computerizate

0
150

Când transferam spitalele raionale la minister, multe voci pline de critici – opoziție, politicieni în devenire cu un rating de 0,0000001%, experți în materii fine, și desigur, o parte din „foștii părinți”, părinți de fapt mai mult vitregi, la ce investiții au făcut.

  Realitatea în marea parte a spitalelor raionale e cam asta – construcții abandonate, pline de tufari, curți cu ciulini, spitale înghesuite prin policlinici sau semisubsoluri, pacienți gravi din UPU duși pe targă la terapia intensivă ori prin coridoare pline cu pacienți, ori prin curtea plină de gropi tocmai la vreo 200 metri. Săli de operații care numai a chirurgie nu aduceau, echipamente vechi, saloane cu 6-7 pacienți, robinete ruginite, grupuri sanitare ca la gară, blocuri alimentare murdare, clădiri funcționale fără acoperiș, spălătorii fără apă și canalizare. Și oameni cu chipuri necăjite. Atât personalul medical, cât și pacienții. Frunți obosite si ochi fără speranțe …

Gestionarea spitalelor ne ia mult timp. Dar merită. Cetățenii noștri merită. Asigurăm spitalele cu echipamente performante, am început să reparăm infrastructura, și vom investi până nu o să le aducem la condiții moderne, așa cum trebuie să fie un spital.

Cunoașteți istoria mediatizată intens anul trecut cu gândacii și condițiile proaste în secția de pediatrie a SC Bălți. Acum acolo e în toi reparația capitală. Și așa în toate spitalele – am început cu ce este mai grav și mai distrus, iar reparațiile le facem doar capitale.

În SR Anenii Noi achiziționăm ascensor; SR Briceni – reconstruim acoperișul blocului chirurgical și secției de diagnostic; SR Cantemir – reparăm blocul alimentar,spălătoria, secția morfopatologie și internare; SR Căușeni – spațiul pentru radiologia digitală; SR Criuleni – reparăm capital cazangeria; SR Hâncești – secției de imagistică și lucrări de reamplasare a transformatorului electric, după – trecem la blocul patomorfologie; SR Florești – blocul chirurgical și cel de boli infecțioase; SR Fălești – spațiile pentru dislocarea unității de terapie intensivă; SR Nisporeni – blocul alimentar; SR Ocnița – spălătoria și încăperile auxiliare; SR Râșcani – acoperișul cazangeriei; SR Rezina – secția morfopatologie; SR Strășeni – blocul B (secțiile pediatrie si terapie); SR Șoldănești – acoperișul și fațada blocului alimentar; SR Taraclia – secțiile de pediatrie și neurologie; SR Ungheni – cazangeria si dotarea cu cazan nou.

Totodată, începem reparația capitală a spațiilor pentru instalarea tomografelor computerizate în spitalele din Soroca, Hâncești, Florești, Edineț, Cahul, Comrat. Și aici nu am relatat nici despre o pătrime din toate lucrările începute pentru îmbunătățirea infrastructurii spitalicești. Este foarte mult de muncă, dar e o muncă plăcută, care va da roade frumoase.

Las aici ca amintire poza unui bloc a unuia din spitalele preluate la minister, căruia imediat am transferat cca 700.000 lei pentru încheierea lucrărilor abandonate încă în toamna lui 2022 din lipsă de resurse financiare. Toată iarna au stat sărmanii fără acoperiș, bine că nu s-a ruinat clădirea, umedă cum era. Iată cam așa patrimoniu am preluat. Cum spuneau unii – ne dorim să controlăm spitalele. În podul ăsta chiar aveam ce controla. (SURSA: Pagina de Facebook a ministrei Ala Nemerenco)


Articolul precedentAmenzi la Vasilcău și Cerlina pentru irigarea cu apă din Nistru / GALERIE FOTO
Articolul următorSoroceanul Petru Ceban, stabilit în Elveția, vernisează astăzi o expoziție de pictură la Chișinău
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.