După olimpiadă se numără bobocii…

0
437

Și antrenorul, și profesorul muncesc ani de zile, ambii urmărind același scop: ca discipolii lor să înregistreze performanțe — fie în sport, fie la învățătură. Rezultatele activității celui dintâi ies la iveală la campionatele republicane, europene, mondiale, olimpiade, universitare etc., celui de-al doilea — la olimpiadele gimnaziale, liceale, raionale, republicane, mondiale.
Olimpiada pe obiecte, organizată și petrecută în cadrul IPLT ”Ion Creangă” din Soroca a adunat în total 316 elevi. Dorința de a-și încerca puterile la olimpiada raională și-au manifestat-o 101 școlari. La finele acesteia, ai noștri și-au înscris la activ un loc I, 9 locuri II, 14 locuri III și 28 de mențiuni sau 52 de locuri premiante, ceea ce constituie 51,48%… De locul I la limba franceză s-a învrednicit Anastasia Bevza (cl. a XII-a), eleva doamnei profesoare Iulia Cucer. Colegele de liceu ale acesteia — Maria Spinei (cl. a IX-a ”B”), Andreea Caldâri (cl. a X-a ”A”), Cătălina Boțoroga (cl. a XII-a) și Cătălina Manea (cl. a XII-a) s-au plasat pe locul II. Buna lor pregătire la limba franceză ele o datorează învățătoarelor Ana Iurceac și Iulia Cucer. Iuliana Colibanu (cl. a IX-a ”B”), discipola doamnei profesoare de franceză A. Iurceac, s-a situat pe locul III. Liceenii Adela Slutu (cl. a X-a ”A”), Cătălina Starșâi (cl. a XI-a ”A”), Mihaela Melnic (cl. a XI-a ”A”) și Petru Boțoroga (cl. a XII-a) s-au ales la franceză cu mențiuni. Bianca Șevciuc (cl. a IX-a ”B”) și Diana Sochircă (cl. a X-a ”B”) i-au adus în dar scumpei lor profesoare de engleză Alina Covalciuc două locuri III, iar Dumitru Parasiuc (cl. a IX-a ”B”), Valeria Nicuța (cl. a X-a ”B”) și Cristina Railean (cl. a XI-a”A”) — câte o mențiune. Tot locul III la engleză i-a revenit și Anei-Maria Pșenicinâi, de a cărei instruire se îngrijește profesoara Mariana Moldovanu… Onoarea liceului la olimpiada raională la matematică au apărat-o elevii doamnei profesoare Ludmila Armaș: Cătălina Iopcea (cl. a VII-a ”A”, locul III), Daniela Fornea (cl. a XI-a ”B”, locul III), Vladislava Grițco (cl. a XII-a, locul III), Daniela Evtodi (cl. a X-a ”B”, mențiune) și Nicolae Lisnic (cl. a XII-a, mențiune), precum și discipola doamnei profesoare Rodica Baltă-Renata Celac (cl. a IX-a ”B”, mențiune).La olimpiada raională pe obiecte au participat 101 elevi de la LT „Ion Creangă”, care au câștigat un loc I, nouă locuri II, 14 locuri III și 28 de mențiuni. Astfel, am obținut 52 locuri premiante, ceea ce constituie 51,48%.

La olimpiada raională pe obiecte au participat 101 elevi de la LT „Ion Creangă”, care au câștigat un loc I, nouă locuri II, 14 locuri III și 28 de mențiuni. Astfel, am obținut 52 locuri premiante, ceea ce constituie 51,48%.

Mândri de rezultatele obținute s-au întors de la olimpiada la limba românăValeria Romașcan, cl. a X-a ”A”, locul II (mentor Felicia Voicu), Vladislava Grițco, cl. a XII-a, locul II (mentor Olga Gherghelijiu), Anastasia Bevza, cl. a XII-a, locul III (mentor O. Gherghelijiu), Ecaterina Rusnac, cl. a X-a ”B”, mențiune (mentor Stela Grujinschi), Iana Russu, cl. a XI-a ”B”, mențiune (mentor Ludmila Țurcan) și Daniela Romașcan, cl. a XII-a, mețiune (mentor O. Gherghelijiu). De cunoștințe profunde la chimie au dat dovadă la olimpiada raională învățăceii doamnei profesoare Natalia Sochircă. Astfel, Anastasia Bevza (cl. a XII-a) a ocupat locul II, Valeria Mâțu (cl. a XI-a ”B”) — locul III, Diana Sochircă (cl. a X-a ”B”) — locul III. Celelalte trei participante -Aliona Slobodniuc (cl. a X-a ”B”), Daniela Fornea (cl. a XI-a ”B”) și Iana Russu (cl. a XI-a ”B”) au beneficiat de mențiuni. Un loc III și o mențiune au dobândit la olimpiada raională la biologie Daniela Fornea (cl. a XI-a ”B”) și Alina Tacu (cl. XII-a). Ambele sunt elevele doamnei profesoare Diana Luca. Cu două mențiuni au revenit acasă de la olimpiada raională la geografie Victoria Corovlean (cl. a XI-a ”B”) și Daniela Romașcan (cl. a XII-a), discipolele domnului profesor Viorel Țarălungă.
Destule sudori au vărsat la olimpiadă și cei îndrăgostiți de fizică. Cel mai frumos rezultat l-a înregistrat Ana Samarin (cl. a XII-a), cuceritoarea locului II (mentor — directorul IPLT ”Ion Creangă” Anatolie Iavorschi). Alți doi școlari ai fizicianului Iavorschi — Nicolae Lisnic (cl. a XII-a) și Vladislava Grițco (cl. a XII-a) — au demonstrat și ei cunoștințe temeinice, ce le-au permis să devină deținători ai locului III. Daniela Fornea (cl. a XI-a ”B”) și Ștefan Zabulica (cl. a XI-a ”B”), elevi ai aceluiași pedagog, vor fi distinși cu mențiuni. Colegul domnului Iavorschi, Dinu Gasan, a avut și dumnealui o reprezentantă la olimpiadă — pe Renata Celac (cl. a IX-a ”B”), care a intrat în posesia locului III. Cei mai buni informaticieni ai LT ”Ion Creangă” la olimpiadă au fost Maxim Pântea (cl. a VIII-a ”B”, locul II), Igor Zero (cl. a IX-a ”B”, mențiune) și Renata Celac (cl. a IX-a ”B”, mențiune), tustrei elevi ai doamnei profesoare Dina Spinei.
Istoria e unul din cele mai adorate obiecte ale elevilor noștri. Să-și verifice pregătirea în domeniul dat la olimpiada raională s-au prezentat cei mai buni dintre cei buni. Îi am în vedere pe școlarii doamnei profesoare Viorica Macovei Dumitru Parasiuc (cl. a IX-a”B”, locul II), Renata Celac (cl. a IX-a ”B”, mențiune), Cătălina Ursachi (cl. a XI-a ”A”, mențiune), Cristina Railean (cl. a XI-a ”A”, mențiune), Vladislava Grițco (cl. a XII-a, mențiune) și eleva doamnei profesoare Angela Mușenco, șef DÎ Soroca, Ecaterina Rusnac (cl. a X-a ”B”, locul II)… Cu mențiune a fost răsplătită truda de la olimpiadă a liceenei Iana Lozan (cl. a XI-a ”B”), care și-a încercat puterile la disciplina ”Ecologia”.

Mihaela Melnic, elevă în clasa a XI-a ”A” la IPLT ”Ion Creangă” din or. Soroca, membră a cercului de jurnalism și științe ale comunicării

*Articol realizat de redacția „Observatorul de Nord” în cadrul proiectului „Cititori informați — alegători conștienți”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Viziunea din produsele media realizate în cadrul proiectului nu reprezintă opinia sau poziția Agenției.


Articolul precedentGripa nu mai este o ameninţare pentru Moldova
Articolul următor1,5 la 1 este raportul dintre numărul contribuabililor și cel al pensionarilor
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.