Anul trecut, în Republica Moldova s-a înregistrat cea mai mare creștere a salariilor din ultimii 15 ani. Pe de altă parte, în dreapta Nistrului lefurile au fost mult mai mari decât în regiunea transnistreană. De altfel, decalajul salarial între cele două maluri se menţine de cinci ani. Calculele au fost efectuate de expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
În 2020, salariul mediu lunar în Republica Moldova a fost de 8108 lei, cu 874 de lei mult decât în 2019. Creşterea este de peste 12%, cea mai mare din ultimii 15 ani.
Tabloul este diferit în localităţile din stânga Nistrului. Anul trecut, în regiunea transnistreană, salariul mediu a fost echivalentul a 5205 lei, cu aproape 40% mai mic decât în dreapta Nistrului.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, decalajul a fost determinat de doi factori: deprecierea rublei din regiunea transnistreană şi ritmul de creștere al salariilor.
În regiunea transnistreană, anul trecut, salariul mediu lunar a crescut cu 5,3%, dar transformat în lei, creşterea a fost de doar 3,7%.
Veaceslav Ioniţă spune că, până în anul 2016, salariul din stânga Nistrului era aproape la același nivel cu cel de pe malul drept. Situaţia s-a schimbat după ce autoritățile de la Tiraspol au epuizat toate rezervele valutare și au fost nevoite să deprecieze rubla. (SURSA: publica.md)