Domnitorul Alexandru cel Bun: istoria unui divorț

0
140

La 29 iunie 1400 începe domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova. Potrivit „Letopiseţului” lui Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a fost primul din neamul Bogdăneştilor care a purtat un nume de botez grecesc. Titulatura de “cel Bun” i-a fost acordată postum pentru abilitățile sale diplomatice și pentru menținerea Moldovei departe de conflicte pe durata celor trei decenii de domnie.

Alexandru cel Bun s-a căsătorit de patru ori, conform cronicilor vremii. Două dintre soțiile sale au murit la scurt timp după căsătorie, iar cu a treia soție, domnitorul a divorțat. Motivul și consecințele acestui divorț merită atenția noastră.

Cea de-a treia soție a domnitorului a fost Ringala, sora lui Vytautas, marele duce al Lituaniei, și cumnată a regelui Vladislav al II-lea Iagello al Poloniei. Ringala era direct înrudită cu Alexandru cel Bun, fiind vară primară cu Anastasia, mama domnitorului. Înainte de căsătoria cu Alexandru cel Bun, Ringala fusese măritată pentru un an cu ducele Henric de Mazovia și avea titlul de prințesă de Mazovia. Cu toate acestea, a rămas văduvă, și chiar a fost suspectată de moartea lui Henric. Apoi, s-a căsătorit cu domnitorul Moldovei, Ștefan I, pentru a consolida alianța politică moldo-polono-lituaniană, dar Ștefan I a murit în 1399, iar Ringala a rămas văduvă pentru a doua oară.

Nunta lui Alexandru cu Ringala a avut loc în 1419 și a fost o ceremonie fastuoasă. Cu toate acestea, căsătoria lor a fost desfăcută un an mai târziu. Cronicele poloneze menționează că “Ringala s-a despărțit de Alexandru din pricină că acesta nu voia în ruptul capului să devină catolic”. Ringala, fiind o catolică devotată, a încercat în mod constant să-l convertească pe Alexandru cel Bun și pe supușii săi la catolicism. Propaganda sa a fost atât de extinsă încât a reușit să atragă chiar și susținători din rândul clerului ortodox moldovean. Documentele arată că un fost mitropolit ortodox al Moldovei s-a convertit la catolicism și a făcut propagandă catolică în Europa. În iulie 1421, papa Martin al V-lea a acceptat cererea de divorț, declarând căsătoria dintre Ringala și Alexandru cel Bun ca fiind nelegitimă.

Un alt aspect de luat în considerare în privința divorțului este diferența semnificativă de vârstă dintre Alexandru cel Bun și Ringala-Anna. Alexandru era un bărbat tânăr, în timp ce Ringala-Anna avea peste 40 de ani în momentul căsătoriei lor. Alegerea lui Alexandru pentru o soție mult mai în vârstă, care nu putea să-i ofere moștenitori, ridică întrebări. După divorț Ringala primește de la domnitorul Alexandru cel Bun orașul vamal Siret și 40 de sate drept despăgubire. De asemenea, ca parte a acordului de divorț, domnitorul a promis să-i plătească o viață întreagă venituri în valoare de 600 de ducați maghiari de aur sau de florini anual, în două rate.


Articolul precedentAfișa Observatorului: Află primul despre evenimentele culturale și spectacolele din acest weekend / VIDEO
Articolul următorAngajații ÎIS “Acva Nord” și salvatorii soroceni au “luptat” astăzi cu scurgerea clorului, din fericire este doar o simulare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.