Divorțul la notar: mai simplu, însă mai puțin solicitat

0
65

 

 Dacă până anul trecut divorțul putea fi pronunțat de către funcționarul de la oficiul stării civile, când soții se separau pe cale amiabilă, sau de către judecător – când la mijloc era un litigiu, anul trecut a fost introdusă o procedură alternativă. Astfel, cetățenii pot solicita desfacerea căsătoriilor și la notar, dacă soții au semnat un acord de înțelegere. Chiar dacă desfacerea căsătoriei la notar este mai simplă, are aceeași putere juridică și poate dura minimum o lună, multe cupluri în divorț continuă să opteze pentru metoda tradițională, adresându-se în instanța de judecată. Datele statistice arată că în 2020, în judecată au fost desfăcute 3.928 de căsătorii, iar la notar – doar 321.

 Din martie 2019 în R. Moldova a intrat în vigoare Legea privind procedura notarială care le permite notarilor să emită inclusiv încheieri de desfacere a căsătoriei. Veronica Eni este consultantă la un birou notarial din Chișinău și anume ea s-a ocupat de primul dosar de divorț la notar, imediat după ce legea a intrat în vigoare. Din spusele ei, procedura de divorț la notar începe cu o cerere semnată de ambii soți, conform modelului aprobat de Ministerul Justiției. Veronica Eni precizează că soții pot opta pentru desfacerea căsătoriei la notar doar atunci când între ei nu există litigii, chiar dacă au împreună copii: „Concomitent cu desfacerea căsătoriei, ei semnează un acord, în care se stabilesc detaliile cu privire la domiciliul minorilor, pensia alimentară, dar și modalitatea de partajare a averii comune. Notarul nu va desface căsătoria dacă nu va fi determinată soarta copiilor. În acest scop, se perfectează un acord de stabilire a domiciliului și determinare a cuantumului pensiei de întreținere a copiilor minori”. După depunerea cererii la notar, soților li se acordă o perioadă de gândire de 30 de zile, timp în care ei își pot retrage solicitarea. Acest termen poate fi prelungit, cu acordul soților, cu maxim 30 de zile. Apoi notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul soților. Cheltuielile notariale pentru toată procedura de divorț ajung până la o mie de lei, iar dacă la mijloc sunt și copii minori, se va percepe și o taxă pentru acordul privind stabilirea pensiei alimentare.

Deși pare mai comod și mai rapid, acest serviciu nu este foarte solicitat. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în anul 2019 notarii au emis 299 de încheieri de divorţ, iar în ianuarie-noiembrie 2020 – 321.

Divorțul prin judecată poate dura și un an

În același timp, conform Agenţiei de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti din subordinea Ministerului Justiţiei, în anul 2018, prin intermediul instanței de judecată au fost desfăcute 9.989 de căsătorii, în 2019 – 8.880, iar în primele 9 luni ale anului 2020 – 3.928 de căsătorii. Livia Mitrofan, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a avut în ultimii doi ani 41 de dosare de desfacere a căsătoriilor, inclusiv cu stabilirea pensiei de întreținere pentru minori. Magistrata confirmă că divorțul pe cale judiciară este tergiversat din diverse motive. „Divorțul prin instanța de judecată este o procedură mai îndelungă. Dacă depui cerere de chemare în judecată, ședința este stabilită după 2-3 luni, în funcție de agenda judecătorului. Aceste dosare nu se examinează repede. Dacă văd că soții se ceartă, eu le dau încă șase luni de împăcare. Cred că în instanță trebuie să vină cuplurile doar atunci când există un litigiu. Or, magistratul nu este o autoritate care legalizează ceva, ci examinează un litigiu”, consideră L. Mitrofan.

Divorțul la notar: mai simplu, mai operativ și mai puțin costisitor

Avocata Veronica Mihailov-Moraru, fostă Secretar de stat la Ministerul Justiției, spune că legea, prin care a fost introdus acest instrument legislativ alternativ de desfacere a căsătoriei, aplicat în multe țări democratice, a fost una necesară în R. Moldova. „Desfacerea căsătoriei la notar e un fel de alternativă extrajudiciară de soluționare a litigiului între părți, în fața unei persoane cu împuterniciri legale și oficiale. În alte țări, demult există asemenea legi. Astfel, anumite categorii de litigii nu sunt concentrate doar în instanțele de judecată, ci sunt transmise anumitor servicii specializate cu competențe stabilite prin lege. Asta va permite să reducem încărcătură de lucru a instanțelor de judecată care își vor putea concentra atenția pe calitatea actului justiției în alte tipuri de cauze. Totodată, populația își va dezvolta nivelul de cultură juridică”, afirmă Veronica Mihailov-Moraru. Ea speră că, în timp, soții care au decis să divorțeze vor apela la acest serviciu, iar oamenii vor învăța să identifice cele mai rezonabile și mature soluții în litigiile sensibile care țin de familie, partajarea averii sau stabilirea domiciliului copiilor după divorț.

Mariana Jacot,

Asociația Presei Independente

 

 


Articolul precedentDecembrie – luna bogată în sărbători religioase
Articolul următorDe la 1 ianuarie 2021, mai multe categorii de cetățeni vor beneficia de majorări ale îndemnizațiilor. Vezi dacă nu ești și tu printre norocoși.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.