Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Soroca atenţionează cetățenii să fie prudenţi la consumul ciupercilor fără a le consuma din locuri neautorizate, dacă nu sunt siguri de proveniența acestora, deoarece pot fi otrăvitoare.
DSE Soroca recomandă ca în această perioadă să fie evitat consumul ciupercilor, deoarece, cu toate că au multe proprietăţi benefice, există riscul ca ele să devină dăunătoare sănătăţii şi chiar toxice provocând intoxicaţii grave.
Deseori, intoxicarea se produce chiar şi cu ciuperci comestibile, atunci când se recoltează în stare prea avansată de maturizare, nu se prepară imediat după recoltare sau când se consumă în cantităţi prea mari, fiind greu digerabile. Este foarte important să se înţeleagă că nu există metode speciale de deosebire a ciupercilor otrăvitoare de cele neotrăvitoare sau comestibile, iar cea mai eficientă măsură pentru evitarea intoxicării, este cunoaşterea caracterelor morfologice şi biologice, cum ar fi: forma, culoarea gustul, mirosul, habitatul, perioada de creştere. La fel este necesar de cunoscut că este un mit faptul că o ceapă sau un usturoi, pus la fiert cu ciupercile, dacă își schimbă culoarea, arată că ciupercile sunt otrăvitoare ,,Toxinele acționează altfel,,.
Neschimbarea culorii nu este un indiciu al faptului că ciupercile ar fi otrăvitoare.
Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.
Este important să rețineți că în caz de intoxicare cu ciuperci trebuie să anunţată imediat medicul!
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.
Copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.
Pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci Direcția Situații Excepționale recomandă respectarea urmatoarelor reguli:
– Nu consumaţi şi nu degustaţi ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, mai ales în formă crudă;
– Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii, limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
– Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;
– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) sau mult lichid rece lapte, ceai, compot, suc.
- Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).
Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul.