În timp ce unii cetățeni așteaptă zeci de ani ca autoritățile să le rezolve problemele, alții sătui de promisiuni deșarte, caută soluții de alternativă. Într-o asemenea situație s-au pomenit și localnicii din satul Stolniceni, raionul Edineț. După zeci de ani de așteptări, întrerupte de promisiuni electorale de la toate nivelurile, aceștia și-au pus ultima speranță într-un proiect ce ar putea fi implementat cu bani europeni.
Problema lor este starea avariată a podului, care leagă o mahala de la periferie de cealaltă parte a satului. Podul de lemn de peste Ciuhur, un afluent al Prutului, abia de se mai ține, fiind cârpit pe ici pe colo de săteni. Acest lucru se vede și cu ochiul liber, într-o parte a fost proptit cu un lemn mai lung de la stativele de țesut covoare, în altă parte niște ușori de la o casă tradițională și tot așa.
Nina Barscaia, localnică:
Eu am vreo patruzeci de ani de când sunt venită în acest sat și țin minte bine cum era podul atunci. Merg des pe aici, ba duc vitele, ba la terenul agricol. Ne temem să trecem pe dânsul, dar altă ieșire din situație nu avem.
Nicolae Vlasov, localnic:
Eu merg în fiecare zi pe această punte, mai ales după gâștele care stau la râu. Este foarte periculos și mă tem să nu se rupă într-o bună zi vreo scândură și să cad de pe el. Au fost cazuri când unii au căzut.
Natalia Zabolotnaia, localnică:
Pe aici este foarte greu să mergi, ne tremură picioarele că suntem pensionari. Dar nu avem altă soluție. Noaptea aici e beznă, abia de se deslușește ceva când luminăm cu mobilul ca să-l trecem. După ploi pe aici nu poți trece fără să te luneci.
Ședința focus grupului local, cum se numește în limbajul ONG-iștilor această întrunire, a avut loc afară, în preajma punții cu pricina, pentru a fi respectate cerințele medicilor privind protecția de Covid-19, și anume ceea ce ține de distanța socială.
Activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Crearea Serviciului de suport instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova” implementat de echipa AO „Pro Cooperare Regională” în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.
Aliona Plugaru, managerul proiectului „Crearea Serviciului de suport instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova”:
„Când au fost elaborate planurile operaționale de activitate cu fiecare ONG, acest obiectiv a fost inclus în planul ONG-ului „Lunca Ciuhurului” care este partenerul nostru. Reparația podului este o idee de proiect pe care ei vor să o realizeze. Noi am venit să discutăm cu oamenii și într-adevăr localnicii ne-au spus că este o problemă importantă. Atunci când generezi o discuție apar mai multe idei și argumente, așa a fost și în cazul dat.Scopul acestei ședințe este ca cetățenii să înțeleagă că au și ei un rol în procesul de dezvoltare a satului, doar nu întâmplător i-am întrebat dacă vor fi de acord să se implice. Vom atrage atenția autorităților la părerea oamenilor, vrem să-i pregătim pentru aceea că ei trebuie să se implice în dezvoltarea locală. Acesta de fapt este scopul proiectului”.
Sătenii spun că până acum podul a fost reparat doar de ochii lumii de fiecare dată după alegerea unui nou primar, deși nu atât reparat cât ba un pic scurtat, s-au mai pus vreo două leațuri și cam atât. Aceștia mai zic că dacă merg de acasă până în centrul satului la magazin sau primărie pe ocolite, ca să nu riște să treacă puntea, le ia cam vreo oră, ceea ce este un efort prea obositor pentru ei. Aceștia sunt de acord să-și aducă contribuția prin munca voluntară la reparația acestui pod, doar ca să-și vadă visul îndeplinit.
Grigore Guțu, managerul Grupului de Acțiune Locală „Lunca Ciuhurului”:
Sunt șanse să rezolvăm problema printr-un proiect european, dar să nu rămânem numai la vorbă. Este posibilitatea de a implementa proiectul prin Grupul de Acțiune Locală „Lunca Ciuhurului”. Recomand cetățenilor din toate localitățile să se implice în rezolvarea problemelor comunității. Eu ca manager voi căuta proiecte de finanțare și voi ajuta oamenii să cunoască despre ele și să aplice, îi vom ajuta să-l scrie.
Sătenii mai zic că de obicei foștii primari veneau la acest pod înainte de alegeri, ziceau că-l vor repara, puneau bifa și uitau. Și odată când era cât pe ce să se găsească investitori, un primar a cerut otcat și s-a zis cu visul lor. Actualul primar, care s-a alăturat la finalul întrunirii, le-a promis sprijinul necesar și contribuția autorităților, în caz de proiectul va primi finanțare de la investitorii europeni. Va fi așa sau nu, sătenii sunt dispuși să mai aștepte un pic. Dar nu prea mult. Între timp grupul de inițiativă urmează să scrie proiectul și să-l depună spre finanțare.
Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene