Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie 2023. Pentru proiectul de hotărâre care prevede acest lucru au votat 60 de deputați, transmite moldpres.md
Propunerea de prelungire a stării de urgență aparține Guvernului. Potrivit notei informative a inițiativei legislative, acest lucru este determinat de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni, de multiplele incertitudini privind evoluțiile ulterioare ale războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ceea ce păstrează riscuri înalte de securitate care pot afecta și Republica Moldova. Mai exact, pe parcursul sezonului rece, există riscul ca forțele armate ruse să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. Acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra livrărilor de energie electrică în țara noastră. Totodată, nu pot fi excluse riscurile directe de insecuritate energetică cauzate de reducerea volumului de gaze naturale livrate de către Federația Rusă.
În nota informativă a proiectului se mai menționează că, în continuare, se atestă implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, în contextul activizării eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și de susținere a politicii de securitate și de apărare comună a UE, se mențin premisele unor răspunsuri asimetrice și neproporționale asupra principalelor segmente strategice vulnerabile din țara noastră, prin intermediul operațiunilor informativ-subversive ale serviciilor speciale ruse.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022.