Creştinii ortodocşi de stil vechi marchează astăzi Lăsatul Secului

0
184
Foto: pixabay.com

Creştinii ortodocşi de stil vechi marchează astăzi Lăsatul Secului, este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, adică lactate, ouă și carne, înainte de Postul Crăciunului.

Cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar.

Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să îmbuneze și sufletul.

Acest post se încheie pe 6 ianuarie. Este un răstimp de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.

În perioada postului  nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să învețe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă pește în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.


Articolul precedentHoroscopul zilei de 26 noiembrie 2023: Scorpionii nu au motive să se bazeze pe noroc, astăzi. Află ce se va întâmpla cu zodia ta
Articolul următorDeputații au votat: Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.