Proiectul „Generația Z” implementat de Asociația Obștească „Generația Viitorului” din Râșcani și-a propus să ofere tinerilor instrumentele necesare și accesul la informație, ca tinerii să fie mult mai activi, iar prin implicare să dezvolte o punte de legătură cu autoritățile publice locale. Deși unele activități au fost suspendate în perioada pandemiei, obiectivele proiectului rămân valabile. Am discutat cu Denis Țurcanu, președintele AO „Generația Viitorului” într-un express-interviu despre viziunea sa referitor la relația dintre autoritățile publice locale și societatea civilă.
– Care sunt primii pași care ar trebui să-i facă autoritățile locale ca să se apropie de societatea civilă?
– Pentru dezvoltarea cooperării eficiente între autoritățile publice locale și societatea civilă este necesară voința politică și deschiderea autorităților locale la inițierea consultărilor publice pe subiectul procesului decizional al autorităților, în special la elaborarea strategiilor de dezvoltare a unităților administrative teritoriale pe diverse domenii.
Identificarea unor mecanisme clare de sporire a durabilității financiare și materiale a sectorului asociativ, prin crearea unor oportunități noi la nivel local, astfel încât activitatea societății civile să nu fie dependentă exclusiv de eforturile donatorilor externi.
– Care sunt greșelile pe care le fac APL-urile în relația cu societatea civilă?
– Unii reprezentanți ai APL sunt sceptici la conlucrarea cu societatea civilă, refuzând să colaboreze deschis cu ONG-urile și grupurile de inițiativă din teritoriu neconștientizând oportunitățile care se deschid din aceste colaborări.
Se simte sentimental de concurență între activitatea societății civile și unii reprezentanți ai APL, pe când ar trebui să fie o conlucrare eficientă care ar dubla rezultatul acțiunilor în folosul comun al comunităților.
– Care sunt cinci pași corecți pentru ca tinerii membri ai Consiliului Raional de Tineret să-și impună părerile în fața autorităților?
– Funcţia de bază a Consiliului Raional de Tineret este de a forma o strânsă conexiune strânsă între Administraţia Publică și tineretul din raion. Prin intermediul acestuia, tinerii se vor implica activ în procesul decizional, își pot expune liber punctul de vedere, vor propune soluţii și efectiv vor acumula experienţa necesară organizării și conducerii unei unităţi administrative. Tinerii trebuie să se implice activ în soluţionarea problemelor comunitare prin înaintarea de soluții și propuneri noi la dezvoltarea comunitară. CRTR trebuie să devină acel instrument al tinerilor necesar pentru implicare în procesul decizional și manifestare a acestora în raport cu administrația publică locală în vederea fortificării dialogului și dezvoltării sectorului de tineret. Consolidarea capacităţilor instituţionale ale structurilor reprezentative locale ale tinerilor astfel încât acestea să asigure tinerilor o colaborare cu autorităţile publice asupra provocărilor care îi afectează.
*-*
Activitățile de la Râșcani sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său
este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.