De unde vine mirosul neplăcut al apei din robinete?

0
909

Acum mai bine de o săptămână am publicat articolul “Apa din Soroca pute! De ce nimeni nu a făcut nimic ca să rezolve problema?” după ce mai mulți soroceni s-au revoltat de mirosul apei din robinete. Nici la o săptămână responsabilii nu au anunțat cauza problemei.

“Eu locuiesc la Soroca Nouă și am observat că aproximativ de o lună apa din robinet are un miros neplăcut și miroase parcă a dust, ne-a spus atunci și soroceanca Mariana Slusari. Este imposibil de băut, îmi e frică să dau copilului să bea, după ce fierb apa mirosul încă persistă și gustul la fel, poate că nu așa tare, dar oricum se simte”. Între timp repsonsabilii încă încearcă să afle motivul.

Administrația SA „Regia Apă Canal Soroca” a venit cu noi clarificări la subiect. “Apa din reţelele de distribuţie ale SA „Regia Apă Canal Soroca” este procurată drept apă potabilă, de la ÎIS „Acva Nord”, ne informează administratorul Mihail Ojog. În baza proceselor-verbale de investigaţie a apei potabile efectuate de Centrul de Sănătate Publică Soroca, s-a confirmat faptul că apa din apeductul municipal are unele abateri de la standardele necesare. Aceleaşi investigaţii demonstrează că apa cu astfel de parametri vine de la furnizorul ÎIS „Acva Nord”.

Este de menţionat, că aceste lucrări nu pot garanta dispariţia definitivă a abaterilor înregistrate, atât timp cât nu sunt efectuate lucrări similare de spălare şi dezinfectare a sistemului de captare, depozitare şi transportate a apei ce aparţin ÎIS „Acva Nord”

În acest context, SA „Regia Apă Canal Soroca” nu poate fi învinuită de nerespectarea prevederilor actelor normative în raport cu calitatea apei potabile. Mai mult ca atât, în temeiul prescripţiei nr. 15 din 06.05.2020, SA „Regia Apă Canal Soroca” se obligă de a efectua lucrări de spălare şi dezinfectare a apeductului.

Este de menţionat, că aceste lucrări nu pot garanta dispariţia definitivă a abaterilor înregistrate, atât timp cât nu sunt efectuate lucrări similare de spălare şi dezinfectare a sistemului de captare, depozitare şi transportate a apei ce aparţin ÎIS „Acva Nord”, în conformitate cu prescripţia emisă de Centrul de Sănătate Publică Soroca în adresa lor.”

L-am contactat și pe Nicolae Bostan, administratorul Întreprinderii Interraionale de Stat „Acva Nord”, Nicolae Bostan. Acesta ne-a declarat că dacă de obicei se spală câte un filtru la fiecare 24 de ore, acum se spală toate patru. 

Dacă luăm după standardele sovietice mirosul apei de la ÎIS „Acva Nord” este la nivelul 1, adică cel mai mic, dar deja în bazinele SA „Regia Apă Canal Soroca” ajunge la 4-5.

“Calitatea apei, dacă vorbim de proprietățile chimice, este potabilă și foarte bună, afirmă Nicolae Bostan. Eu cred că este mai bună chiar decât cea din Chișinău. Doar că atunci când apa este încălzită la 60 de grade se simte un anumit miros. Noi am prelevat apă direct din râul Nistru, și acolo este la fel acel miros. Problema nu este la SA „Regia Apă Canal Soroca” sau ÎIS „Acva Nord” ori în râul Nistru, este mai degrabă o problemă de sezon după ploile care au crescut semnificativ turbiditatea râului, adică s-a tulburat apa.

Dacă luăm după standardele sovietice mirosul apei de la ÎIS „Acva Nord” este la nivelul 1, adică cel mai mic, dar deja în bazinele SA „Regia Apă Canal Soroca” ajunge la 4-5. Problema nu este doar în râul Nistru, ci în faptul că apa nu prea se consumă, ea stagnează în bazine. Am trimis la laboratorul din Chișinău probe de apă pentru ca să se faca analiza chimică generală să verificăm dacă nu au fost careva deversări. Noi nu putem să creștem mai mult cantitatea de clor, ca să nu otrăvim lumea”.

Am întrebat-o și pe Elena Zubcov, şefa Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologi a Institutului de Zoologie ce părere are despre cauza mirosului apei. Dumneaei ne-a spus că atât timp cât nu sunt rezultatele chimice generale nu este corect să se expună, dar până la 15 mai colaboratorii laboratorului nu au dreptul să meargă în deplasare ca să i-a probe. Dar după încheierea stării de urgență vor merge de la Naslavcea în jos pe Nistru ca să investigheze nu doar microbiologia ci și componența chimică a apei.


Articolul precedentPatentari, gata cu „vacanța”!
Articolul următorFocar de infecție cu COVID-19 la Bădiceni, peste 100 de persoane vor fi testate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.