Mai numită și Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor este ultima sărbătoare mare din Postul Paștelui.
Tradiția milenară spune că în zilele următoarea se ține post negru – se mănâncă numai după asfințitul soarelui. Astăzi, bunăoară, putem mânca doar bucate care nu sunt pregătite în ulei. Marți femeile nu muncesc din greu, iar bărbații pot munci în câmp. Miercuri, credincioşii îşi amintesc de păcătoasa care se pocăieşte în faţa Domnului şi de Iuda, ucenicul care l-a vândut pe Hristos. În Joia Mare gospodinele coc pască şi vopsesc ouăle. În Vinerea Patimilor în biserici nu se oficiază Sfânta Liturghie. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Este o zi de post aspru, în care nu se bea şi nu se mănâncă nimic, până nu se scoate din biserică Sfântul Aer. Sâmbătă se sacrifică mielul şi se fac ultimele pregătiri de Paşte. Înainte de a pleca la slujba de Înviere, fiecare gospodină îşi pregăteşte cu grijă coşul pe care îl ia la biserică, pentru sfinţire.