De ce să nu mai mesteci gumă. Pericolul din spatele unui obicei, aşa te îmbolnăveşti

0
118

Deși se spune că mestecatul de gumă în public nu dă bine, există și un alt motiv pentru care n-ar trebui să mestecăm guma de mestecat. Specialiștii, în urma unor studii, explică, de fapt, de ce să nu mai mesteci gumă, precizând și pericolul din spatele acestui obicei. Dacă ești un pasionat de guma de mestecat, ar trebui să citești ceea ce explică specialiștii, în cele ce urmează.

Este guma de mestecat bună sau rea?

Ingredientele din guma de mestecat pot fi consumate în condiții de siguranță, iar acțiunea de a mesteca poate avea chiar beneficii pentru sănătatea mentală și fizică. Cu toate acestea, unele persoane au dureri de maxilar sau dureri de cap în urma mestecatului.

Oamenii folosesc guma de mestecat sub diferite forme de mii de ani. Primele gume au fost făcute din seva copacilor, cum ar fi molidul sau chicle Manilkara. Cu toate acestea, majoritatea gumelor de mestecat moderne sunt fabricate din cauciucuri sintetice.

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, care este concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Rețetele pot varia de la o marcă la alta, dar toate gumele de mestecat au următoarele ingrediente de bază:

  • Gumă. Aceasta este baza cauciucată nedigerabilă, folosită pentru a da guma de mestecat.
  • Rășină: Aceasta se adaugă de obicei pentru a întări guma și pentru a o ține împreună.
  • Umpluturi. Umpluturile, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt folosite pentru a da textură gumei.
  • Conservanți. Aceștia sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen butilicat (BHT).
  • Înmuiere. Aceștia sunt folosiți pentru a reține umiditatea și a împiedica întărirea gumei. Aceștia pot include ceruri precum parafina sau uleiuri vegetale.
  • Îndulcitori. Zahărul din trestie de zahăr, zahărul din sfeclă și siropul de porumb sunt îndulcitori populari. Gume fără zahăr folosesc alcooli de zahăr, cum ar fi xilitolul, sau îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul.
  • Aromatizanți. Se adaugă arome naturale sau sintetice pentru a da gumei gustul dorit. 

    Cei mai mulți producători de gumă de mestecat își păstrează rețetele exacte în secret. Ei se referă adesea la combinația lor specifică de gumă, rășină, material de umplutură, înmuiere și antioxidanți ca fiind „baza gumei”. Toate ingredientele utilizate în procesarea gumei de mestecat trebuie să fie de calitate alimentară și clasificate ca fiind adecvate pentru consumul uman.

    În general, guma de mestecat este considerată sigură. Cu toate acestea, unele tipuri de gumă de mestecat conțin cantități mici de ingrediente controversate. Chiar și în aceste cazuri, cantitățile sunt, în general, mult mai mici decât cele considerate a fi dăunătoare.

    De ce să nu mai mesteci gumă?

    În timp ce guma de mestecat are unele beneficii potențiale, mestecatul unei cantități prea mari de gumă ar putea provoca unele efecte secundare nedorite. Dacă vorbim despre guma de mestecat fără zahăr, aceasta conține laxative și FODMAP-uri, iar alcoolii de zahăr folosiți pentru a îndulci guma fără zahăr au un efect laxativ atunci când sunt consumați în cantități mari. Acest lucru înseamnă că mestecarea unei cantități mari de gumă fără zahăr ar putea provoca tulburări digestive și diaree. În plus, toți alcoolii de zahăr sunt FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

    Un alt motiv explicat de specialiști și care ar trebui să răspundă la întrebarea „De ce să nu mai mesteci gumă?”, este că mestecatul constant al gumei exercită o forță excesivă asupra articulațiilor temporomandibulare, a mușchilor și a dinților, ceea ce duce la suprasolicitare, dezechilibru și dezaliniere. Acest lucru poate provoca clicuri sau pocnituri în una sau ambele articulații temporomandibulare și chiar dureri de cap.

    Care este guma de mestecat pe care ar trebui să alegem?

    Dacă îți place guma de mestecat, cel mai bine este să alegi o gumă fără zahăr, făcută cu xilitol. Principala excepție de la această regulă este pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Așa cum spuneam, guma fără zahăr conține FODMAP-uri, care pot cauza probleme digestive la anumite persoane.

    Cei care nu pot tolera FODMAP-urile ar trebui să aleagă o gumă îndulcită cu un îndulcitor cu conținut caloric scăzut, cum ar fi stevia. Asigură-te că citești lista de ingrediente de pe guma de mestecat pentru a confirma că nu conține niciun ingredient la care ai putea avea o intoleranță.

    Concluzia

    Ingredientele din guma de mestecat au fost stabilite ca fiind sigure pentru a fi consumate de oameni. De fapt, actul de a mesteca poate avea beneficii surprinzătoare pentru sănătatea mentală și fizică. Cu toate acestea, unele persoane pot constata că au efecte secundare adverse, cum ar fi dureri de maxilar sau dureri de cap, în urma mestecării gumei. Dacă știi că acest obicei îți cauzează probleme, acum știi și răspunsul  la întrebarea „De ce să nu mai mesteci gumă?”. Altfel, un baton sau două de gumă între mese nu este o idee rea.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCând folclorul și EDM-ul se întâlnesc – „Străin în țara lui” David Ciente x Irina Rimes
Articolul următorTrucul pe care l-ai așteptat toată viața. De ce să ștergi ecranul televizorului cu pliculețe de ceai
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.