De ce primăria Soroca se teme de transparență în organizarea concursurilor pentru funcția de director a grădinițelor din municipiu?

0
881

 La începutul acestui an, mai exact la mijlocul lunii februarie, primăria municipiului Soroca anunţa un concurs pentru ocuparea funcţiilor vacante de director al grădinițelor din municipiul Soroca – IET nr. 1 “Prichindel“, IET nr. 12 “Șoricel“, IET nr. 13 “Steluța“ și IET nr. 5 “Andrieș“. Am contactat acum mai multe luni responsabilul de relații cu presa a Primăriei municipiului Soroca pentru a afla la ce etapă se află concursul și pentru a-l informa că dorim să asistăm și noi la petrecerea acestuia, cu rugămintea să fim anunțați când va avea loc. Recent am fost telefonați la redacție de o persoană din domeniu, care ne-a spus că deja concursurile s-au desfășurat.

Am trimis o solicitare de informație Primăriei Municipiului Soroca cu rugămintea de a ne răspunde la trei întrebări.
1. Cine a câștigat la concursurile de conducere a grădinițelor?
2. De ce nu s-a anunțat despre ziua concursului, așa cum s-a făcut la biblioteca publică “Mihail Sadoveanu”?
3. De ce nu a fost transparență, mai ales că din timp Coaliția Locală a Societății Civile a cerut, conform legii, să asiste și filmeze?

Astăzi dimineața am primit și răspunsul primăriei. “La solicitarea Dumneavoastră, privind anunțul desfășurării concursului pentru ocuparea funcțiilor de șefi ai grădinițelor, primăria mun. Soroca Vă informează că anunțul a fost publicat în presa locală Observatorul de Nord din 14 februarie și Ziarul Nostru din 20 februarie 2020. Regulamentul concursului nu prevede ca să fie publicat anunț pentru desfășurarea fiecărei etape în parte. Anunțul se face doar la etapa inițială. Etapa inițială a fost desfășurată de Ministerul Educației, care de fapt este decisivă, în concurs. Referitor la acuzația lipsei de transparență, nu vedem temeiul, concursul a fost destul de transparent, pentru că din Comisie au făcut parte persoane din diferite structuri, care au monitorizat corectitudinea desfășurării. Concursul a fost înregistrat, așa cum prevede regulamentul. Funcția de director de instituție preșcolară nu este una publică și regulamentul concursului nu prevede participarea mass-mediei, pentru reflectarea evenimentului. Ce ține de solicitarea Coaliției Locale de a filma concursul Vă informez că la primăria mun. Soroca nu a fost înregistrată o astfel de solicitare. Deci, pentru a filma concursul urma să depuneți o solicitare la cancelaria primăriei, întrucât Regulamentul concursului nu prevede participarea mass-mediei, de asta nici nu ați fost anunțați despre desfășurarea etapelor locale. Toate actele referitoare la acest concurs se păstrează la juristul primăriei, dacă sunteți interesat puteți să le studiați.
La întrebarea cine a câștigat concursul Vă informăm, că nu putem oferi numele întrucât ar putea să apară contestații și Ministerul Educației urmează să valideze rezultatele, după care numele câștigătorilor va fi făcut public pe pagina primăriei”.

Să le luăm pe rând. Da, cu adevărat anunțul pentru depunerea actelor a fost publicat în presa locală, și cu aceasta s-a încheiat procesul de transparență, chiar dacă Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 163 din 23 martie 2015 prevede clar în articolul 4. Concursul se organizează şi se desfăşoară în baza următoarelor principii: 4) transparenţă – prezentarea informaţiilor referitoare la modul de organizare şi desfăşurare a concursului tuturor persoanelor interesate.

Extras din regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 163 din 23 martie 2015

Deși primăria menționează că totul a fost transparent “pentru că din Comisie au făcut parte persoane din diferite structuri, care au monitorizat corectitudinea desfășurării”, de fapt membrii comisiei sunt angajați ai statului care depind de primărie, iar transparența de obicei este asigurată de oameni din afara sistemului.

La răspunsul precum că “funcția de director de instituție preșcolară nu este una publică și regulamentul concursului nu prevede participarea mass-mediei, pentru reflectarea evenimentului”, prezentăm prevederea aceluiași regulament care în articolul 29 scrie:
Concursurile pentru ocuparea funcţiei de director/director adjunct sînt publice. La acestea pot asista şi:
1) reprezentantul Consiliului reprezentativ al părinţilor din instituţia de învăţămînt pentru care se organizează concursul;
2) reprezentantul delegat de Ministerul Educaţiei;
3) reprezentantul organului sindical din instituţia respectivă;
4) reprezentantul Consiliului elevilor;
5) reprezentanţi ai mass-media;
6) reprezentanţi ai societăţii civile.

Extras din regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 163 din 23 martie 2015

Primăria mai spune că “Ce ține de solicitarea Coaliției Locale de a filma concursul Vă informez că la primăria mun. Soroca nu a fost înregistrată o astfel de solicitare”, deși atât telefonic cât și pe adresa electronică oficială a primăriei municipiului Soroca msoroca@mtc.md de către Coaliția Locală a Societății Civile din municipiul Soroca a fost transmisă o solicitare la 27 iulie 2020 cu următorul mesaj: “Rugăm să ne anunțați din timp despre organizarea concursurilor pentru funcțiile publice vacante organizate de Primăria Municipiului Soroca (funcționari, conducători, etc,) inclusiv la instituțiile subordonate primăriei, atât pentru promovarea condițiilor de participare cât și pentru a fi prezenți în calitate de observatori și a filma desfășurarea acestor concursuri. Prin promovarea informațiilor despre concursuri și filmarea lor împreună vom asigura procesul de transparență a activității administrației publice și organizarea concursurilor corecte pentru cei care vor să acceadă la funcții publice”.

Contactată de noi, Anna Ojog, viceprimar al municipiului Soroca și președintele comisiei de concurs ne-a spus că de fapt a fost respectat regulamentul, iar numele persoanelor câștigătoare nu sunt un secret. Am fost redirecționați la un specialist al primăriei care ne-a comunicat cine sunt câștigătorii – IET nr. 1 “Prichindel“ – Diana Popa, IET nr. 12 “Șoricel“ – Alesea Oțel (în acest caz a fost depusă o contestare), IET nr. 13 “Steluța“ – Anastasia Cojuhari și IET nr. 5 “Andrieș“ – Elena Palanciuc.


Articolul precedentNu ai poliță de asigurare medicală? Atunci riști o amendă!
Articolul următorȘedința extraordinară a Comisiei Situații Exepționale din raionul Soroca / LIVE
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.