De ce nu este sănătos să stai picior peste picior. Explicația neașteptată oferită de un specialist

0
178

Nu puține sunt dățile în care căutăm o poziție cât mai confortabilă, iar adesea ajungem să stăm picior peste picior. Totuși, acest lucru nu a atât de benefic pentru organismul tău pe cât credeai.

Probabil nu știai, însă 62% dintre persoane pun piciorul drept peste cel stâng, 26% în mod invers, în timp ce 12% nu au nicio preferință în acest sens. De obicei, există două moduri de a sta pe scaun și a-ți încrucișa picioarele: unul este de la genunchi, iar celălalt de la gleznă.

Oricât de confortabil ar fi să stai picior peste picior, află că nu este un lucru atât de benefic pentru sănătatea ta. Cercetările arată că așezarea cu picioarele încrucișate poate crește nealinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt. De asemenea, modifică viteza cu care sângele se mișcă prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Majoritatea cercetărilor sugerează că încrucișarea genunchilor este mai rău decât cel al gleznelor. Într-adevăr, așezarea în acest fel poate provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării de sânge în vene și inima trebuie să lucreze împotriva acestui lucru. Acest lucru poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care atunci când îți verifici tensiunea arterială ar trebui să ai picioarele pe podea.

Cu cât stai mai mult și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să ai modificări pe termen lung în lungimea mușchilor și a aranjamentelor osoase în pelvis. De asemenea, din cauza modului în care oasele sunt prinse între ele şi a încrucişării picioarelor, coloana vertebrală ar putea să nu mai fie aliniată în mod corect cu umerii.

Şi postura capului poate fi influenţată de acest obicei, doarece coloana vertebrală este nevoită să stea într-o poziţie anormală pentru a menține centrul de greutate deasupra pelvisului. Același dezechilibru poate fi observat în mușchii pelvisului și în partea inferioară a spatelui, ca urmare a posturii proaste și a stresului și tensiunilor cauzate de picioarele încrucișate.

Cercetările indică faptul că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unii oameni. Un studiu sumar din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, așezarea cu picioarele încrucișate poate ajuta la reglarea înălțimii celor două laturi ale pelvisului, îmbunătățind alinierea.

Poziția cu picioarele încrucișate pare să reducă, de asemenea, activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici în comparație cu statul cu picioarele întinse. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați mușchii de bază și să preveniți suprasolicitarea.

În mod similar, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace responsabile de transferul greutății între coloană și picioare. Bineînțeles, celebra postură de yoga sau meditație (poziția lotus) prezintă oameni stând pe podea cu picioarele încrucișate.

Totuși, există date limitate cu privire la statul în această poziție pentru perioade mai lungi, în comparație cu aceeași poziție, însă stâd pe scaun. Într-adevăr, pentru mulți oameni yoga oferă beneficii uriașe, chiar și pentru cei care au deja probleme cu genunchii, potrivit theconversation.com.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentTrucul prin care îți dai seama dacă un ou este proaspăt, vechi sau aproape stricat
Articolul următorCe a pățit un bărbat care a mâncat câte 33 de ouă în fiecare zi, timp de o săptămână
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.