Roșiile sunt vedetele sezonul estival. Acestea sunt preferate de români atât datorită gustului cât și datorită varietății în care pot fi preparate. Însă, un anumit tip de roșii te poate pune pericol. Este vorba despre roșiile țuguiate, care îți pot afecta sănătatea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe toți cei care consumă aceste produse că se pot confrunta cu mari probleme.
Roșiile țuguiate, un pericol pentru sănătate
Odată cu venirea sezonului estival, pe tarabele din piață își fac loc roșiile. Aceste legume sunt foarte iubite de către români. Însă, trebuie să fim atenți la ce sortiment de roșii alegem să cumpărăm. Fără să știm ne putem expune unui pericol.
De regulă, perioada de coacere a roșiilor este în luna iunie, dar mulți vânzători susțin că la tarabe apar aceste produse chiar din aprilie sau mai. Ca acest lucru să fie posibil, foarte mulți fermierii aplează la ajutorul unor substanțe chimice. Pentru a ne putea da seama de acest lucru este important să ne uităm la forma roșiilor și ar trebui să le evităm pe cele țuguiate sau cu moț. Specialiștii vin și cu explicația.
„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, a declarat profesorul universitar doctor Vasile Stoleru, rector USV Iaşi pentru RTV.
De cele mai multe ori, pentru a nu rămâne cu recolta pe tarabă, producătorii folosesc anumite subtanțe pentru ca roșiile să arate bine.Printre substanțele controversate se numără și 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp pentru polenizare sau pentru maturarea forțată a fructelor. Ehrel sau 2,4D sunt substanțe ce au fost interzise cândva pentru că au fost folosite excesiv.
Cum îți dai seama că tomatele au fost tratate cu substanțe toxice
Tomatele care sunt tratate cu aceste substanțe au o formă anume. Acestea tind să fie țuguiate la capăt. Potrivit specialiștilor, consumul roșiilor țuguiate poate provoca probleme de sănătate, precum iritații ale esofagului sau la stomac. Acest lucru a fost confirmat de mai mulți specailiști de-a lungul timpului.
”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, pentru adevărul.ro.