De ce în Măgdăcești prezența la vot este mai mare decât în restul țării

0
102

Despre Măgdăcești, un sat din raionul Criuleni, dar aflat practic în coastele orașului Chișinău, se știe că este una din cele mai active localități la alegeri. Cea mai recentă dovadă sunt alegerile parlamentare anticipate din 2021, unde s-au prezentat la vot 61,96% din cetățenii cu drept de vot înscriși în listele electorale. La nivel național, scrutinul din 11 iulie a înregistrat un procent de participare de 48,41%.

 

Tendința de a avea o prezență la vot peste cea generală este o normalitate pentru acest sat, însă acesta nu este un fenomen specific pentru localitățile cu mai puțin de 5000 de alegători pe liste. Un exemplu în acest sens este satul Abaclia, raionul Basarabeasca. 

Despre preferințele alegătorilor care au ieșit la urne în Măgdăcești am putea preciza că aceștia se orientează mai mult spre partidele pro-europene. Peste 75% din voturi de-a lungul timpului au mers către PPCD, AMN, PL, PLDM, PPDA și PAS. 

De ce în Măgdăcești se votează 

Am vizitat satul în căutarea explicațiilor de ce în Măgdăcești se votează mai mult decât în alte localități. Mulți din cei pe care i-am întâlnit au spus că ar fi vorba de primara din sat, care este foarte activă și care comunică cu oamenii.  

Pe Maria o întâlnim lângă magazin. Aceasta lucrează în sistemul medical și se teme că în 5, 10 ani nu o să aibă cine s-o lecuiască. Când o întrebăm care este motivul prezenței mari la vot în Măgdăcești, Maria ne spune că primara din sat are multe inițiative și că face multe. „Avem apeduct, iluminare. Toate acestea influențează”, explică ea. Totodată, ea spune că proximitatea față de oraș e și asta o explicație, dar și că „așa este lumea, deșteaptă, nu este indiferentă”. 

Elena, o tânără din sat, crede că unul din motive este că „pentru tineri, asta este important”. Aceasta pare a fi o opinie unanimă a tuturor cu care am discutat pe stradă, din puținii trecători care se avântau pe străzile fierbinți în arșița acestei veri. 

Și da, tinerii reprezintă un procent semnificativ din populația activă a satului. Dacă, de exemplu, la nivel de țară, populația între 18 și 40 de ani reprezintă 43%, în Măgdăcești acest procent este de 57%.  


„În sat, vârsta medie este de 37 de ani. Nu pot să vă spun precis câte persoane sunt active economic, dar aș zice că tinerii sunt un procent foarte mare. În general, cam toți, dacă nu au plecat peste hotare, lucrează la Chișinău, întrucât este destul de aproape”, explică secretara de consiliu Svetlana Bîtlan.

Totuși majoritatea oamenilor ne-au spus că motivația nr. 1 este faptul că primara comunică cu ei foarte des pentru a rezolva probleme din sat. 

IMG_2519-scaled
Svetlana Bîtlan, secretara Consiliului local (stânga) și Liuba Cojocaru, primara satului Măgdăcești (dreapta).
 

Activismul ce pornește de la primar 

Primara satului, cea care este lăudată de aproape toți cei cu care am vorbit, este Liuba Cojocaru. A fost aleasă în anul 2011 la primul mandat, după ce a câștigat într-un scrutin unde a fost nevoie de al doilea tur. În 2015, aceasta a fost realeasă cu un scor de 85,48%. În anul 2019, a primit și al treilea mandat, de această dată fiind votată 76,61% din locuitorii satului.  

Primara spune că ea consultă și se întâlnește permanent cu sătenii. 

„Eu la toate întâlnirile cu cetățenii am menționat că e obligatoriu să ieșim la vot. Eu permanent organizez întâlniri cu cetățenii pentru discuții pe diferite subiecte – construcția unui drum, adâncirea unui canal, construcția unui pod. Tot timpul programez ca cel puțin odată în an să stau de vorbă cu sătenii.”

Acest lucru este confirmat și de secretara consiliului Svetlana Bîtlan. Aceasta spune că în perioada de până la pandemie primara organiza întâlniri cu cetățenii aproape în fiecare regiune a satului. În cadrul acelor întâlniri, se identificau principalele probleme ale sătenilor, pe care ulterior încercau să le rezolve. „Primara cunoaște practic fiecare poartă din sat. La alegeri, dar nu numai atunci, ea ține să aibă o discuție cu fiecare”, a explicat Svetlana. 

O dovadă a conlucrării dintre primărie și săteni este, de exemplu, finalizarea proiectelor de canalizare și apeduct, care a necesitat și contribuția sătenilor.  

„Noi chiar suntem mândri de primara noastră și știm din ce partid este, chiar se vede o schimbare în sat datorită ei și eu personal o să merg să o susțin la alegerile astea. Eu știu că organiza întâlnire cu fiecare din noi, dar nu doar pentru raportul satului o dată, de două ori pe an, dar destul de des o vedem prin sat. Ba se întâlnește cu unii, ba cu alții. Cred că e bine”, spune Elena, o locuitoare a satului pe care am surprins-o ieșind din primărie. 

„Ea mai multe face și asta se vede. Face des întâlniri dar nu așa, cu toată lumea. Săptămâna asta a fost cu cei de la PAS întâlnire, dar așa organizează adunări în fiecare sector”, ne spune o altă locuitoare a satului, Valentina, și ea lăudând primara din sat.  

Măgdăceștiul, doar o excepție

Deși au fost organizate în mijloc de vară, prezența la vot la ultimele alegeri parlamentare anticipate a fost, potrivit experților, destul de decentă. Totuși, de această dată prezența a fost de 48,45%, aceasta devenind a doua legislatură din Republica Moldova aleasă de mai puțin de jumătate din alegători. Anterior, procentul participării la vot era de la 57,55% în 2009, la chiar 79,31% în 1994.  

În cazul satului Măgdăcești, un rol important în promovarea participării la procesul electoral îl joacă lidera locală. Andrew Young de la Institutul Național Democratic spune că este firesc că, atunci când există o încredere în liderul comunității locale, se creează o viziune diferită față de procesul electoral. „În programele noastre, am ajutat la persuadarea primarilor și consilierilor locali că este în interesul fiecăruia să dea prioritate problemelor cu care se confruntă cetățenii, cum ar fi, de exemplu, bugetul local. Astfel, atunci când apare încrederea în liderii locali și comunitari, acest lucru contribuie la creșterea încrederii în sistemul electoral și în candidații aleși. În rezultat, este firesc să existe mai multe șanse ca alegătorul să voteze”, explică acesta. 

Cine e responsabil de prezența la vot

Satul Măgdăcești pare a fi vizitat de activiștii unui singur partid – a celui care domină la fiecare alegeri. Datorită istoriei sale electorale, cel mai probabil satul este și „exclus” din lista localităților necesar de a fi vizitate de alte partide în campanii electorale. 

„Să vă spun sincer, au fost foarte puține solicitări de la partide pentru a organiza întâlniri electorale. Așa mai mari au venit doar PAS și PPDA, dar eu le dau la toți acceptul. Au mai fost PACE și le-am permis să stea de vorbă cu toată lumea – poftim, stați de vorbă cu lumea. O puteți convinge – nicio problemă. Eu la toată lumea am permis, dar, deja în final, oamenii decid”, a spus primara satului Măgdăcești, Liuba Cojocaru. Aceasta a câștigat mandatele fiind înaintată de Partidul Liberal-Democrat.  

Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, spune că practic poți număra pe degete cetățenii care se decid pe cine să voteze în momentul în care iau buletinul. 

„Dacă ne uităm la practica generală europeană, noi suntem la nivel mai înalt, dar nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm pe urechi. Alegătorul este motivat de politician.”

Activismul unui sat poate avea uneori o explicație simplă – o persoană care stă în fruntea localității deja la al treilea mandat, care este respectată de comunitate și este realeasă cu peste 75% din voturi, este liderul care este auzit atunci când spune că trebuie de votat pe cineva sau, în general, că trebuie de votat.  

„Oamenii și în alegerile prezidențiale au venit să întrebe cu cine mai bine, cu cine mergem mai departe. Într-adevăr contează părerea unui primar pentru oameni. Oamenii au venit la primar să întrebe și am avut discuții, am analizat, nu le-am impus opinia și fiecare din ei votează cum doresc”, a explicat Liuba Cojocaru. 

Potrivit ultimului barometru al opiniei publice realizat de Institutul de Politici Publice, Primăria este cotată la capitolul încredere a populației cu 55%. 40% din respondenți au spus că au foarte multă încredere, iar 15% au precizat că au o oarecare încredere. 

„Încrederea în politicieni și conducere, precum se vede și din sondaje, este joasă. Aceștia sunt văzuți drept corupți, care își pun în față interesele proprii, în dauna cetățenilor. Totuși, dacă un ales local consultă cetățenii […], această viziune se schimbă, evident. Alegătorii încep să creadă că dacă la conducere, indiferent de nivel, ajung oameni buni, decizia lor ar avea importanță”, spune Andrew Young de la Institutul Național Democratic.

AUTOR: Ștefan GRIGORIȚA, Moldova.org

www.moldova.org/de-ce-in-magdacesti-prezenta-la-vot-este-mereu-mai-mare-decat-in-restul-tarii/

Sursă foto: Primăria Măgdăcești


Articolul precedentBuletinul săptămânal de retrospectivă a evenimentelor din Soroca – „Observatorul” din 10 septembrie 2021 / VIDEO
Articolul următorSpectacolul “În cătuşele Siberiei” (repetiţie) / VIDEO / SĂ NE AMINTIM
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.