De ce Dorin Chirtoacă este mai “periculos” decât Ilan Shor?

0
110
Tableta de Vineri
Victor Cobăsneanu

Zilele acestea la Orhei a fost inaugurat, cu mare fast și pompă (cum se face în ultima vreme în acest oraș de pe malul Răutului), bradul de Crăciun și, spre deosebire de anul trecut, la ceremonie a participat și edilul Ilan Shor, condamnat la 7,5 ani de închisoare cu executare (!!!). Înconjurat de o numeroasă gardă de corp, cel învinuit de faptul că s-a înfruptat serios din miliardul furat a fost scump la vorbă și de data aceasta și n-a dorit să răspundă concret de unde a luat bani pentru a pune locuitorii Orheiului pe labe. A vorbit, ce-i drept, despre sprijinul acordat de organizația care aruncă cu bani la stânga și la dreapta pentru a face din Orhei un fel de New-Vasiuki, dar gestul lui mi s-a părut nu doar neconvingător, dar și mincinos.

Pe de altă parte, tot zilele acestea, primarului suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, i s-a refuzat să meargă la înmormântarea regelui Mihai, chiar dacă acesta nu are statut de condamnat și încă nu se știe care va fi verdictul final al organului de anchetă. Ba mai mult, acest verdict ar putea fi în folosul lui Chirtoacă, dacă ținem cont și de faptul că majoritatea figuranților acestui dosar sunt la libertate, iar unii din ei continuă să dețină funcții de răspundere. Ca să nu zic că învinuirile aduse celor doi primari — participarea la furtul secolului (care a fost demonstrat), pe de-o parte, și luarea de mită în cazul construcției unor parcări în capitală (care încă trebuie de demonstrat), pe de altă parte, în virtutea gravității și rezonanței lor sociale nu pot fi puse pe același cântar, iar Ilan Șhor și Dorin Chirtoacă nu pot fi puși în aceeași oală. Or, destul de mare este termenul de condamnare a primarului de Orhei și prea scrise cu fuiorul sunt “crimele” săvârșite de primarul Chișinăului.

De ce totuși Dorin Chirtoacă este considerat mai periculos decât Ilan Șhor și de ce primarii celor două orașe importante sunt tratați atât de selectiv și de diferit? Răspunsul la această întrebare este pe cât de complex, pe atât de simplu — unul din ei are mulți bani, iar altul are multă minte, unul din el a fost și rămâne loial sistemului și regimului (poate chiar împarte și altora din banii furați), iar celălalt se opune cum poate (uneori, să recunoaștem, mai călcând și prin străchini) celor care astăzi taie și spânzură în Republica Moldova. Nu de alta, dar trebuie să fii ipocrit ca să-i permiți unuia să meargă până și la Strasbourg (având o atât de mare pată la fund), iar altuia să-i interzici să meargă la o înmormântare. Trebuie să fii cinic și fățarnic până în măduva oaselor pentru a-l netezi pe cap pe acel implicat în furtul miliardului și pentru a da cu piciorul în acel care gândește mai altfel decât tine.

Dorin Chirtoacă este mai periculos nu doar decât Ilan Șhor, dar incomensurabil mai “toxic” decât multă lume de la Chișinău, cu sau fără dosare penale, cu sau fără pufușor pe botișor…

Altfel, Dorin Chirtoacă este mai periculos nu doar decât Ilan Șhor, dar incomensurabil mai “toxic” decât multă lume de la Chișinău, cu sau fără dosare penale, cu sau fără pufușor pe botișor. Marele minus al primarului general suspendat constă nu doar în verticalitatea lui proverbială, dar și în nedorința lui de a pleca urechea la fel de fel de sfaturi venite din partea celor mari și tari, dar și unor “prieteni“ (care, bunăoară, îl sfătuie să ridice mâinile în sus și să predea de bună voie capitala actualei primărițe cu fițe), iar veninul ieșit de pe limba lui este aproape mortal nu doar pentru concurenții politici de pe altă parte a baricadei, dar și pentru așa-zișii parteneri de coaliții (să ne aducem aminte de declarația de pomină a lui Vlad Filat, care striga în gura mare că colegul său de coaliție are intentate 600 dosare penale — un record mondial absolut!!!). Cireașa de pe tort a fost referendumul pierdut fără drept de apel de curând de forțele politice potrivnice integrării noastre în UE, dar și perspectivele mai mult decât sumbre pentru alegerile din toamna anului viitor.

În fine, peste doar câteva zile vom intra cu toții într-un an electoral, care promite să fie la fel de nebun și la fel de imprevizibil cum au fost și precedenții. Năzdrăvăniile de tot felul și pusul poalelor în cap vor deveni o normă, iar matrapazlâcurile gen cazul Șhor-Chirtoacă nu vor mai fi cap de afiș. Vorba ceea, în lupta pentru voturile electoratului sunt bune toate metodele, iar în plină campanie numai “proștii” pun accentul pe bunul-simț și decență…

P.S. Când acest material era gata pentru tipar, am aflat că Dorin Chirtoacă poate participa la funeraliile regelui Mihai. Am decis însă să nu mai schimb conținutul Tabletei, fiindcă nu cred că organele abilitate și-au schimbat și blana, și năravul…


Articolul precedentUn nou colind de la corala “Divinitate” – “Colindă-ne Doamne” (VIDEO)
Articolul următorCENTENAR: Unirea cu Ţara – Mamă este scăparea noastră
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.