De ce albinele fac mai multă miere decât le trebuie?

0
2515
Sursa foto: Shutterstock

Albinele nu știu exact câtă miere vor consuma. Stocurile mari le ajută să treacă mai ușor peste iarnă, să hrănească mai multe larve și să formeze noi roiuri. În natură, cantitatea de miere pe care o produc depinde de cât spațiu au pentru faguri în cuib.

Albinele domestice au fost selectate de-a lungul timpului pentru a fi mai productive. Oamenii introduc în stupi rame care măresc suprafața pe care albinele pot construi faguri, iar surplusul de miere este colectat, eliberând spațiu pentru ca albinele să continue producția.

O singură albină produce în jur de 0,8 grame de miere pe parcursul întregii vieți. Aceasta poate părea puțin, însă munca lor colectivă este impresionantă. O colonie de albine poate produce între 15 și 30 de kilograme de miere pe an, în funcție de condițiile meteo, resursele de polen și nektar și sănătatea coloniei.

Raza zborului unei albine este de 2-3 kilometri în jurul stupului. De obicei o albină parcurge pe timpul vieţii sale aproximativ 800 km. Așadar albinele dintr-un stup parcurg pentru un kg de miere 8.000 km. Cauza principală pentru care albinele lucratoare mor este epuizarea și asta pentru că muşchii şi aripile albinelor suportă doar un anumit timp de zbor. Tocmai de aceea albinele au o durată de viaţă de doar 30 de zile.

Într-o singură expediție, o albină vizitează 50-100 de flori, iar într-o zi albinele dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi.  Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori doar pentru un gram de nectar. Deși de gândim că munca unei albine este nesemificativă, ei bine munca lor însumată poate aduna în stup, într-o singură zi aproximativ 7 kg de nectar.

Într-un stup locuieşte un singur roi, mai exact o singură familie de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: o regină, numită și matcă, albinele lucrătoare şi trântorii. Regina sau matca reprezintă mama tuturor albinelor din stup. Într-un stup, aproximativ 90% sunt albine lucrătoare şi 10% trântori. Aproximativ 60.000 albine se afla într-un stup.

O colonie de albine este formata din 2.500 trântori, o regină de sex feminin care este de altfel și singura fertilă din colonie dar și din 30.000 de albine muncitoare sterile. Albinele lucrătoare trăiesc 38 de zile în timpul verii și 6 luni în timpul iernii, pe când regina poate ajunge la 4 sau 5 ani. Acesta este totodată motivul pentru care, oamenii de știintă care studiază încearcă să înțeleagă ce cauzează astfel de discrepanțe dintre durata de viață a muncitoarelor și cea a mătcii. La un moment dat, o colonie poate conține 6.000 de oua, 9.000 de larve și 20.000 albinuțe mici, în functie de factorii externi, alaturi de regină. Ea este cea care controlează muncitorii prin feromoni.


Articolul precedentCârcei la picioare noaptea: Cauze, soluții și cum să prevenim crampele musculare
Articolul următorPovestea primului magazin Duty-Free: Cine a fost omul care a schimbat industria aeroportuară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.