Cârcei la picioare noaptea: Cauze, soluții și cum să prevenim crampele musculare

0
462

Crampele musculare nocturne, cunoscute popular ca „cârcei la picioare”, sunt contracții involuntare și dureroase ale mușchilor, ce apar de obicei la nivelul picioarelor. Aceste spasme musculare pot să apară brusc, cel mai frecvent în timpul nopții, și afectează în principal gambele, dar și alte zone ale piciorului, cum ar fi coapsele sau arcadele.

Deși nu se cunoaște cauza exactă a acestor crampe, mai mulți factori sunt asociați cu apariția lor: suprasolicitarea musculară, deshidratarea, sedentarismul sau deficiențele de nutrienți, cum ar fi magneziul și potasiul.

Cauze frecvente

  • Deficiențe de nutrienți – Deficiențele de vitaminele B, magneziu, calciu sau potasiu pot duce la cârcei la picioare. Nivelul scăzut de potasiu poate provoca uneori cârcei la picioare, deoarece potasiul este un electrolit care ajută la controlul mușchilor. Magneziul este un alt nutrient vital care susține diferite funcții ale corpului, inclusiv sănătatea mușchilor.
  • Sedentarism și postură deficitară – Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp sau sedentarismul în general pot crește riscul de crampe noaptea. De asemenea, postura deficitară poate afecta fluxul de sânge și poate duce la compresia nervilor – doi factori de risc pentru dezvoltarea crampelor. Poziția de somn poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru crampe nocturne – de exemplu, dormitul cu picioarele îndreptate în jos poate contribui la o circulație deficitară și crește riscul de cârcei noaptea.
  • Suprasolicitarea mușchilor – Fibrele musculare din picioare se contractă și se extind continuu pentru a permite mișcarea. Dacă faceți prea multă activitate fizică și apare suprasolicitarea, apare oboseala musculară ce poate contribui la apariția crampelor noapte
  • Deshidratarea – Deshidratarea este printre principalele cauze cârcei la picioare. Poate duce la crampe musculare în tot corpul, inclusiv în picioare. Deshidratarea poate fi legată de cauze precum diaree și vărsături, consum insuficient de apă, activitate fizică sau supraîncălzire.
  • Încălțăminte prea strânsă sau inconfortabilă – Încălțămintea prea strânsă poate reduce circulația sângelui în picior. Atunci când sângele nu mai circulă așa cum ar trebui, pot să apară cârcei. Tocurile înalte și pantofii fără suport pentru arc pot cauza disconfort și pot cauza crampe mai târziu.
  • Efecte secundare ale medicamentelor – Mai multe tipuri de medicamente pot cauza cârcei (medicamente pentru astm, statine, medicamente pentru boala Parkinson, medicamente pentru osteoporoză, medicamente pentru boala Alzheimer, diuretice, medicamente pentru tensiunea arterială).

Cum să prevenim cârceii?

  • Exerciții de întindere: Stretchingul zilnic și relaxarea musculară înainte de culcare pot reduce riscul de crampe.
  • Hidratare adecvată: Consumul suficient de apă ajută la menținerea unui echilibru electrolitic corect.
  • Alimentație echilibrată: O dietă bogată în magneziu, potasiu și calciu poate preveni cârceii.
  • Încălțăminte confortabilă: Pantofii care oferă suport adecvat reduc riscul de crampe musculare.

Deși cârceii nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare, consultarea unui medic este recomandată dacă aceștia apar frecvent sau sunt însoțiți de alte simptome.

 


Articolul precedentMeteo pentru duminică, 8 septembrie: răcoare la primele ore, dar cald în miezul zilei
Articolul următorDe ce albinele fac mai multă miere decât le trebuie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.