De astăzi și până miercuri sunt posibile înghețuri, de până la -5 grade Celsius, la suprafața solului

0
305

Veste nu prea bună de la meteorologi: în perioada 9 – 11 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, la suprafața solului, se prevăd înghețuri cu intensitate de până la -5 grade Celsius, iar în aer, în anumite zone, mercurul din termometre va arata -1°C -2 grade Celsius.

Astfel, producătorii de fructe și legume riscă să piardă o parte din recolta cresută cu atâta trudă. Conform specialiștilor,  primul inghet de toamna poate fi devastator pentru unele plante. Bunăoară, în cazul in care nu ai cules zmeura la timp si apare din senin un episod cu temperaturi scazute, trebuie sa stii ca fructele vor deveni apoase si isi vor pierde din gust si aroma. Daca apuca sa inghete, trebuie consumate foarte rapid pentru ca nu vor rezista pe timpul unei eventuale depozitari. Le mai poti pastra doar daca le pui la congelator… La fel se intampla si cu merele care apuca sa inghete. Vor ramane fara gust si nu te vei putea bucura nici de aroma lor. Singura varianta in care mai pot fi folosite este cea in care sunt transformate in conserve si sucuri. nAtentie, acestea nu mai pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp! Pentru a le putea pastra peste iarna, trebuie culese din timp si sortate doar acele mere perfect sanatoase pe care le vei pune in lazi si rafturi, fara a le ingramadi, in loc racoros, dar fara sa suporte inghet. Cel mai bine sunt pastrare in hartie de ziar… Perele care apuca sa inghete nu mai pot fi depozitate. Sunt rare ocaziile cand perele se pastreaza pentru mai mult timp, fiind fructe foarte pretentioase. Colectarea perelor de iarna se face doar pe timp uscat. Trebuie avut grija la separarea fructelor de ramuri. Exista riscul de a pierde o parte semnificativa a culturii. In cazul in care ingheata inainte de a fi culese, perele nu se pastreaza. Tot ce mai poti face din ele este sa le transformi in compost pentru pamantul din gradina… Nici dovleacul nu se numara printre iubitorii de temperaturi scazute, ba dimpotrivă –  acesta trebuie cules si depozitat pana sa inceapa sezonul rece de toamna…

 

 

 

 

 

Cei mai expuși riscului sunt legumicultorii, care se pot trezi cu recolta compromisă. În aceste zile, cei care cresc legume în câmp deschis s-au grăbit să adune roada de pe deal, ca să nu înghețe.

Svetlana Albu crește în satul Ocolina legume de tot soiul. Unele le-a recoltat, altele urmează încă să le adune.

„Noi, agricultorii, îi clar că facem panică, cine nu a reușit să adune recoltat care suferă după îngheț asta îi roșiile, vânăta, chiperi, mai puțin suferă varza. Oricum ne străduim să o adunăm și să o depozităm în frigider. Întotdeauna noi am reușit la timp să adunăm. Ce rămânea pe deal până târziu rămâne varza, dar varza își revine”, spune agricultoarea.

În această perioadă, recoltarea verzei este în toi. Această legumă îngheață dacă temperatura la suprafața solului coboară sub -5 grade Celsius.

„O să rămână pe deal, adunăm ce dovedim, ce nu – rămâne pe deal. Tot îngheață: și pătlăgică, și vânăta, și chiperi, încă varza până la minus 5 rezistă da așa nu”, spune legumicultorul Alexandru Gogu.

În satele din nordul țării pericolul de îngheț îi pune în gardă pe locuitori. Din frică să nu piardă tot ce au crescut prin grădini oamenii se grăbesc să aduce recolta.

„Am auzit că o să fie înghețuri și ne pregătim. Poama deja îi strânsă, anul acesta a fost cu călduri foarte ridicate și s-au copt și porumbul și strugurii. Legumele demult sunt terminate fiindcă după anotimp cam toți o să reușească să strângă de pe deal fără să aibă pierderi din cauza înghețului”, spune Claudia Caldare, locuitoare a satului Hristici, raionul Soroca.

„Lumea se pregătește cu tiucuri de paie, cu cauciuc de mașini că altfel nu putem să oprim înghețurile, ne străduim să adunăm tot de pe deal”, spune Gheorghe Caldare.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de înghețuri, avertizare valabilă pe întreg teritoriul țării. Astfel, potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea de până la -1…-5 grade Celsius. Avertizarea meteorologica este valabila până în data de 11 octombrie.


Articolul precedentPășuni și drumuri arate într-un sat din raionul Drochia / VIDEO
Articolul următorSecretele unei cafele delicioase din ibric. Cum să obții un gust unic
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.